Viituri devastatoare! Cod ROSU pe Prut si Raul Negru din Covasna


Ultimul update: Miercuri 24 Octombrie 2012 07:44
Data publicarii: Sambata 26 Iunie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

UPDATE: Hidrologii au inrautatit avertizarile date, din cauza viiturilor tot mai puternice. S-a anuntat cod rosu raul Prut si pe Raul Negru, in judetul Covasna. Alerta tine 48 de ore, de duminica pana marti dupa-amiaza.

 

De duminica de la ora16:00, pana pe 29 iunie, ora 16:00, hidrologii au instituit alerta de cod rosu pe raul Prut, pe sectorul Oroftiana - barajul Stanca Costesti in judetul Botosani. Aceeasi avertizare a fost data si pentru Raul Negru pe sectorul Reci pana la confluenta cu Olt, in judetul Covasna.

De asemenea apele Siretului si Sucevei ar putea iesi din matca in zona judetelor Suceava, Botosani, Iasi, Neamt,
Bacau, Vrancea. Aceste prefecturi au primit alerta de cod portocaliu

Aceeasi situatie este si pe raurile Tarnava Mica si Tarnava Mare intre Sighisoara si Blaj. 

Pe unde trec, ploile aduc viituri devastatoare. Un barbat de 60 de ani, din judetul Bacau, a fost luat sambata de apele nemiloase. 100 de oameni au fost evacuati in graba din casele lor si 80 de familii au ramas izolate.

In plus, cel putin 600 de gospodarii au fost lovite de puhoaie. Cai ferate si trenuri, drumuri nationale si masini, toate au fost blocate si acoperite de suvoaie.

In centrul tarii si in Moldova, ploile torentiale au semanat iarasi necazuri greu de indurat. Necazuri ce nu se vor incheia curand, pentru ca o noua avertizare de vreme rea a venit sambata peste noi.

Prapadul a lovit pe neasteptate in judetul Covasna. Dupa 36 de ore de ploaie, un parau de munte s-a umflat atat de mult incat s-a revarsat peste strazile din Baraolt si inca doua localitati vecine. Cel putin 250 de case sunt inundate si multi localnici si-au cautat scaparea pe acoperisurile caselor.

In unele locuri, apa trece de un metru si jumatate. Pentru multi oameni, casele au devenit capcane periculoase.

Au fost viituri teribile si in centrul tarii, acolo unde apele au inchis doua drumuri nationale: cel care face legatura intre judetele Covasna si Harghita si soseaua dintre Vrancea si Harghita.

Apele au navalit peste 200 de locuinte din judetul Bacau, 10 dintre ele fiind distruse complet. In orasul Comanesti, oamenii au stat toata noaptea cu sufletul la gura. Raul Trotus risca sa le cuprinda blocurile daca sute de pompieri si jandarmi nu se mobilizau sa opreasca curgerea apelor catre oras. In unele locuri apele Trotusului s-au ridicat cu cativa metri fata de normal, maturand in calea lor poduri si case.

In comuna Palanca un barbat de 60 de ani a fost luat de viitura, in timp ce isi ajuta un vecin sa salveze din lucruri. Si nu a fost singura victima facuta de apele revarsate. Un cioban a murit luat de Trotus in apropiere de Adjud, in judetul Vrancea.

Legatura Moldovei cu Capitala a fost intrerupta sambata dimineata. Sase trenuri pline cu calatori n-au mai putut inainta. Dupa doua zile in care ploile aproape n-au contenit, mai multe cursuri de apa s-au revarsat peste terasament in judetul Bacau.

Pe calea ferata curgeau puhoaie, iar pompierii inaintau cu greu prin apa si malul care le venea pana la genunchi.

Trenurile au acumulat intarzieri de ore intregi si pasagerii n-au avut ce face. Au asteptat pe linii secundare sa treaca viitura peste calea ferata.

In schimb, la Braila, Dunarea a depasit cotele de inundatie si locatarii unei strazi de pe faleza s-au trezit cu apa la usi. In graba, a sosit ordinul sa-si stranga urgent cateva lucruri si sa astepte evacuarea.

Chinul a fost cumplit pentru ca oamenii au intrat in apa pana la genunchi pana si-au scos lucrurile din case.

Pe o ploaie amenintatoare, oamenii si-au parasit casele si au fost cazati in tabara Lacu Sarat. Vor ramane acolo pana cand Dunarea scade si nu va mai fi un pericol pentru ei.

Urgie si in Barzesti, judetul Vaslui. Zeci de case au fost inundate, trei poduri si toate drumurile din comuna au fost distruse. Paraul care trece prin sat a devenit dintr-un fir de apa un puhoi de peste 2 metri adancime.

Codul galben care a intrat in vigoare sambata la ora 12 este valabil pana duminica dimineata. Anunta ploi care pot aduce si 40 de litri de apa pe metru patrat in 18 judete din nordul tarii. Pericolul este evident: deja umflate, dupa o saptamana de alte precipitatii, raurile vor avea un debit si mai mare.

In aceste conditii si hidrologii au dat avertizare cu cod portocaliu si galben de inundatii pentru cursurile de apa din toata tara plus Dunare.

Romania ramane sub semnul codurilor de vijelii si inundatii
Un cartier din Iasi, transformat intr-un lac din cauza unei viituri
Potop! Cod portocaliu in Moldova. Cod galben in Transilvania si Maramures
FULLSCREEN
Viituri devastatoare! Cod ROSU pe Prut si Raul Negru din Covasna
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO