Clasa de mijloc cauta apartamentele spatioase si cu finisaje de calitate. Jumatate din tranzactii se fac "cu banul jos"
Piata imobiliara din Romania are o noua tinta: clasa de mijloc, aproape inexistenta pana nu demult. Este formata din cei cu venituri de peste 5 mii de lei care au invatat sa aprecieze calitatea vietii, dar si a locuintei.
Cumparatorii unei locuinte din segmentul de mijloc au un venit mediu lunar pe familie cuprins intre 5 mii si 12 mii de lei. Se impart in 2 mari categorii: cei care locuiesc cu chirie de mult timp, desi au avut posibilitatea achizitionarii unui apartament sau au deja unul dar isi doresc un camin cu o suprafata mai mare, amplasat intr-o zona mai bine.
S-a ajuns in acest punct dupa o majorare constanta a veniturilor in domenii precum IT - unde salariul mediu a a juns la 6 mii de lei -, servicii bancare sau consultanta. Romanii din clasa de mijloc au un loc de munca sigur, nevoile de zi cu zi au trecut pe locul doi iar acum isi doresc o locuinta confortabila. Daca inainte de criza imobiliara din 2007-2008, isi luau orice fel de apartament - mare sa fie, acum au devenit mult mai exigenti in cautarile lor.
Oana Ivan, consultant imobiliar: "In calitate de cumparator iti permiti oricand sa negociezi sau sa ceri mai mult pentru viitoarea ta viata. Pana in 2008, poate cumparatorii fiind intr-o piata mai putin matura erau poate mai umili in fata vanzatorului sau a dezvoltatorului"
Dezvoltatorii au gandit si pasul urmator: le ofera corporatistilor ansambluri rezidentiale la doi pasi de locul de munca. In Bucuresti, cele mai cautate zone sunt Barbu Vacarescu- Floreasca si Politehnica-Grozavesti.
Andrada Vlad, consultant imobiliar: "Spre deosebire de anul trecut unde cererea a fost in general indreptata spre doua camere, anul acesta vedem o crestere a cererii indreptata spre trei camere. Media- o suprafata de 70 de metri patrati, ajung si pana la 100 de metri patrati"
Nu doar suprafata il intereseaza pe romanul din clasa de mijloc. Vrea facilitati, finisaje de calitate si o gandire aerisita a viitorului sau camin. Si pentru asta este dispus sa plateasca intre 1200 si 1400 de euro metrul patrat. De exemplu, acest duplex de 54 de metri patrati, este unul din produsele cele mai cautate ale acestui dezvoltator imobiliar. Pretul este de 75 de mii de euro.
Doar 30 la suta din tranzactiile imobiliare de pe piata de mijloc sunt facute prin Prima Casa. Jumatate sunt cu banul jos, iar in jur de 20 de procente prin credit ipotecar sau imobiliar.
Daniel Crainic, director marketing portal de imobiliare: "Din 2016 incoace, observam o serie de dezvoltatori in orasele mari ale tarii, Bucuresti, Timisoara, dar si Cluj, care vin cu o generatie noua de proiecte care au in spate un concept destul de bine definit, de regula sunt proiecte mixte, cu un cumul de servicii adiacente apartamentelor. Pot sa fie cu 15-20% mai mari decat celelalte apartamente"
Sunt si romani care au facut saltul spre piata de lux, inghetata in ultimii ani. Vorbim de locuinte unde metrul patrat ajunge in medie la 2 mii de euro. Clientul premium are un venit mediu, pe familie ce depaseste 4 mii de euro lunar. Daca inainte de criza, il interesa doar sa aiba un apartament cat mai spatios, intr-o zona cu pretentii, acum nu concepe sa nu aiba, de exemplu, incalzire in pardoseala, parchet din lemn stratificat sau o terasa generoasa.
In acest an, doar in Bucuresti, se vor construi in jur de 4500 de apartamente pentru piata de mijloc si 500 de locuinte pentru cea premium
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, imobiliare, rate, case, apartamente, corporatii, zone,
Dată publicare:
23-06-2017 18:25