Situatia limita in care se afla 60 de familii pacalite de un dezvoltator imobiliar. In ce conditii stau in centrul Clujului
60 de familii traiesc ca in Evul Mediu la cativa metri de centrul Clujului, dupa ce, spun oamenii, un dezvoltator imobiliar le-a vandut de mai multe ori locuintele nefinalizate.
Individul a fost retinut, insa, de nevoie, pagubitii s-au mutat in blocul neterminat si pe banii lor si-au finalizat apartamentele. Dar proprietarul terenului le-a taiat curentul in prag de iarna.
Blocul trebuia finalizat in urma cu 3 ani. Dezvoltatorul a primit autorizatie de constructie in 2009 pentru un bloc de birouri. Individul nu a respectat-o si a construit o cladire mult mai mare, pentru locuinte. A vandut apoi apartamentele de mai multe ori. Proprietarii care au aflat au venit primii sa isi revendice locuintele, dar conditiile de locuit sunt greu de imaginat.
"Cand am cumparat apartamentul nu am stiut ca este in neregula. Mi s-a promis marea cu sarea. Am cumparat doua spatii", spune un locatar.
Adriana a lucrat ani buni in strainatate ca sa poata cumpara o locuinta, iar acum e in pragul disperarii.
Adriana Bocioga, locatar: "Apartamentul meu a fost cumparat de 4-5 ori, mi-a zis sa pun usa la apartament. Eu am la etajul patru si nu pot sa ma mut. Imi ploua in casa."
Zilele trecute, proprietarul terenului, care trebuia sa primeasca o cota parte din profitul vanzarilor apartamentelor, le-a taiat locatarilor curentul si ii ameninta ca ii evacueaza daca nu ii dau la schimb 400.000 de euro.
"Gresie, faianta, usi, calorifere. De toate am bagat aici. Iar acum domnul ne-a taiat curentul, ca noi sa plecam de aici si el sa ramana cu blocul", se plange un locatar.
In prag de iarna, oamenii au ramas fara incalzire si fara lumina.
"Copilul l-am dus la bunici, ca nu poate sta aici. Ne-am vandut garsoniera ca sa ne mutam cu copilul intr-un apartament cu doua camere si acum nu mai avem nimic", spune un alt locatar.
Oamenii au depus zeci de plangeri la politie si abia acum, dupa doi ani, l-au arestat pe dezvoltator pentru inselaciune, dar asta nu le rezolva problemele.
Flaviu Muresan, avocatul dezvoltatorului: "Proprietarul terenului a reziliat unilateral contractul de asociere in participatie, iar in acest moment teoretic poate sa ii evacueze pe acesti oameni oricand, la orice ora. Oamenii au achizitionat un antecontract, o promisiune, nu un contract propriu-zis."
Pana la decizia instantei, oamenii cer firmei de electricitate sa se indure de ei.