Citostaticele asigurate de stat pentru copiii bolnavi nu se gasesc in tara
Socant, dar adevarat. Tratamentul indispensabil copiiilor bolnavi de cancer, care ar trebui sa fie asigurat gratuit de stat, este cumparat lunar de parinti din strainatate.
Opt citostatice existente in protocolul de tratament nu se mai gasesc ori nu s-au gasit niciodata in Romania. Ministerul Sanatatii nu le aduce pe motiv ca medicii nu le cer, in vreme ce specialistii sustin ca fac lunar adrese.
La randul lor, importatorii le refuza: sunt prea ieftine, nu le aduc niciun profit.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ianis are doar patru ani si a fost diagnosticat acum trei luni cu limfom Hodgkin. Doua dintre medicamentele de care are nevoie nu se gasesc in Romania, asa ca parintii trebuie sa le comande la Viena.
Fara aceste medicamente Ianis n-ar supravietui. O sentinta despre care Ministerul Sanatatii pare sa aiba habar, din moment ce situatia persista de ani. Are habar, nu si solutii. Bolnavii platesc singuri medicamente pe care statul pretinde ca le da gratuit.
"Uneori sunt aduse tarziu sau la preturi foarte mari, iar parintii de cele mai multe ori nu au bani sa plateasca aceste medicamente aparent ieftine", spune Carmen Uscatu, presedinte Asociatia "Salveaza vieti".
Desi fac parte din protocoalele de chimioterapie, mai multe citostatice nu se gasesc in nicio farmacie. Unifarm, compania Ministerului Sanatatii, care ar putea sa le importe in regim de urgenta, sustine ca nu are cereri.
"Unifarm are acceptul de a aduce in acest moment 500 de cutii, sunt pasi pe care trebuie sa-i execute Unifarmul pentru a aduce aceste medicamente", a declarat Oana Grigore, director comunicare Ministerul Sanatatii.
In Romania, in acest moment, 5000 de bolavi de cancer se lupta cu moartea. Cei care isi permit isi cumpara o parte dintre medicamente din strainatate. Restul sunt la mana destinului.