Cine este Daniel Dragomir. Pentru ce a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare
Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, condamnat definitiv la 3 ani şi 10 luni de închisoare, a devenit cunoscut în România în 2015, după ce a fost reținut pentru că a luat mită peste doua milioane de lei.
Procurorii DNA l-au acuzat atunci că a intervenit la funcționari din Ministerul Finanțelor, ANAF și Garda Financiară, în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA.
DNA susţine că, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Daniel Dragomir, a pretins şi a primit de la un administrator al unor societăţi comerciale (denunţător în cauză) suma totală de 2.030.353 lei, echivalent a 462.567 euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Denunţătorul în acest dosar a fost omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, care deţinea Avicola Crevedia.
Procurorii au declarat că aceste sume de bani au fost pretinse şi primite de către Daniel Dragomir pentru a-şi folosi influenţa asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Gărzii Financiare.
Totodată, Daniel Dragomir i-a promis lui Ghaziri că-i va determina pe acei funcţionari publici să facă demersuri pentru rambursarea la timp, către firmele libanezului, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale.
De asemenea, în decembrie 2016, Daniel Dragomir a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii.
În schimb, el a fost achitat pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată de DNA, respectiv uz de fals; spălare a banilor; folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Dosarul ”Black Cube”: Daniel Dragomir, implicat în spionarea Codruței Kovesi, ca să se răzbune
După ce, în 2015, fostul colonel a fost reținut de procurorii DNA, acesta a fost acuzat de procurorii DIICOT că a pus la cale operațiunea de spionare a fostului șef DNA, Codruța Kovesi, ca să se răzbune.
Potrivit DIICOT, Daniel Dragomir a intrat în legătură cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie.
Ron Weiner şi David Geclowicz, doi israelieni puşi sub acuzare în acest dosar - cunoscut sub numele de dosarul “Black Cube” -- şi-au recunoscut vinovăţia şi au încheiat un acord cu procurorii DIICOT pentru a primi pedepse reduse. Potrivit acestui acord, Ron Weiner şi David Geclowicz au acceptat să primească o condamnare cu suspendare.
Trei israelieni au fost puşi sub acuzare în acest dosar - Ron Weiner, David Geclowicz şi Yossi Barkshtein. Ultimul a reuşit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.