Cine angajeaza zilieri va trebui sa plateasca 16% impozit la stat
Toti cei care isi castiga painea de pe o zi pe alta vor fi trecuti intr-un registru special. Potrivit unei legi adoptata de deputati, patronii care folosesc zilieri trebuie sa tina evidenta orelor lucrate si sa plateasca la stat o cota parte.
Pe sarmani mai mult ii incurca documentul pentru ca nu beneficiaza nici de asigurari sociale, nici nu fac vechime in munca. Daca ar fi sa ne luam dupa textul aprobat in Parlament, zilierii si-ar putea negocia ora de munca. Pot cere intre 2 si 10 lei. Banii ar trebui sa-i primeasca la sfarsitul zilei, dupa ce vor semna si ei si angajatorul intr-un registru. Acesta tine evidenta orelor prestate si este pastrat de patron. Oamenii sunt sceptici.
Considerati muncitori necalificati, nimeni nu-i va putea obliga pe zilieri sa trudeasca mai mult de 12 ore. Vor putea fi folositi in activitati gospodaresti, agricultura, vanatoare, pescuit, pentru spectacole sau in publicitate. Trebuie sa fie precauti pentru ca legea nu recunoaste niciun accident de munca in cazul lor.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Zilierii nu beneficiaza de asigurari sociale, iar orele de lucru nu se contabilizeaza la vechime. Acestea au fost si motivele pentru care deputatii opozitiei nu au sustinut legea.
Un zilier nu poate cumula mai mult de 90 de zile pe an, iar patronul e obligat sa-i incheie contract de munca daca sta la el 30 de zile consecutiv. Situatia zilierilor va fi inregistrata lunar, iar angajatorul trebuie sa plateaca, la sfarsitul anului, un impozit de 16%.