Cine angajeaza zilieri va trebui sa plateasca 16% impozit la stat


Ultimul update: Duminica 04 Noiembrie 2012 17:18
Data publicarii: Marti 29 Martie 2011 18:17
Categorie: Stiri Sociale

Toti cei care isi castiga painea de pe o zi pe alta vor fi trecuti intr-un registru special. Potrivit unei legi adoptata de deputati, patronii care folosesc zilieri trebuie sa tina evidenta orelor lucrate si sa plateasca la stat o cota parte.

Pe sarmani mai mult ii incurca documentul pentru ca nu beneficiaza nici de asigurari sociale, nici nu fac vechime in munca. Daca ar fi sa ne luam dupa textul aprobat in Parlament, zilierii si-ar putea negocia ora de munca. Pot cere intre 2 si 10 lei. Banii ar trebui sa-i primeasca la sfarsitul zilei, dupa ce vor semna si ei si angajatorul intr-un registru. Acesta tine evidenta orelor prestate si este pastrat de patron. Oamenii sunt sceptici.

Considerati muncitori necalificati, nimeni nu-i va putea obliga pe zilieri sa trudeasca mai mult de 12 ore. Vor putea fi folositi in activitati gospodaresti, agricultura, vanatoare, pescuit, pentru spectacole sau in publicitate. Trebuie sa fie precauti pentru ca legea nu recunoaste niciun accident de munca in cazul lor.

Zilierii nu beneficiaza de asigurari sociale, iar orele de lucru nu se contabilizeaza la vechime. Acestea au fost si motivele pentru care deputatii opozitiei nu au sustinut legea.

Un zilier nu poate cumula mai mult de 90 de zile pe an, iar patronul e obligat sa-i incheie contract de munca daca sta la el 30 de zile consecutiv. Situatia zilierilor va fi inregistrata lunar, iar angajatorul trebuie sa plateaca, la sfarsitul anului, un impozit de 16%.

Nici zilierii nu scapa de taxe! Vor fi impozitati de Guvern cu 16%
Carnetul de zilier, propunerea pentru impozitarea lucratorilor cu ziua
Noul Cod al Muncii i-ar putea transforma pe salariatii romani in zilieri
VIDEO PROTVPLUS.RO