Cimitirul Bellu, deschis sambata noaptea pentru turisti. GALERIE FOTO
Pentru prima data Cimitirul Bellu isi deschide portile pentru a fi vizitat in toiul noptii. Pentru amatorii de senzatii tari dar si de istorie sau de monumente funerare, obiectivul turistic participa la Noaptea Muzeelor.
O invitatie surprinzatoare apare anul acesta in peisajul Noptii Muzeelor din Romania.
Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane ne invita sambata, intre orele 20:00 si 02:00, sa ne plimbam printre aleile intunecate ale Cimitirului Bellu din Bucuresti.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
“O noapte in Gradina cu suflete a Baronului Bellu”, asa se numeste evenimentul la care intrarea este libera.
Acest muzeu in aer liber invita publicul sa descopere, intr-o atmosfera speciala, colectiile de arta pe care le adaposteste: va avea loc o expozitie de pictura, una de fotografie, un recital de muzica clasica si, bineinteles, un pelerinaj la mormintele artistilor repauzati in cimitirul Bellu.
Gasiti aici LISTA completa a muzeelor deschise sambata noaptea in toata tara
Cimitirul Bellu - cimitir semnificativ european
De doi ani de zile, Cimitirul Bellu este parte a Asociatiei Cimitirelor Semnificative din Europa, iar zilele acestea se afla la Bucuresti o delegatie multinationala care evalueaza locul pentru a-l pregati sa fie inclus in Ruta Europeana a Cimitirelor Semnificative - un circuit impresionant, frecventat anual de 5 milioane de turisti.
Primarul General, Sorin Oprescu, a declarat astazi ca “este o dimensiune noua a ceea ce inseamna educatia civilizatiei si educatia culturala a unui popor. Cred cu tarie in acesta dimensiune culturala si sper ca si cetatenii orasului vor primi cu deschidere aceasta initiativa”.
La randul ei, M.Luisa Yzaguirre, presedinta Asociatiei, a aratat importanta culturala si istorica a acestui proiect: “Perceptia asupra cimitirelor s-a schimbat in ultimii ani si din ce in ce mai multi oameni au devenit constienti ca necropolele, cimitirele si mausoleele reprezinta o parte importanta a istoriei noastre. Ne dorim sa includem si cimitirul Bellu in Ruta Europeana a Cimitirelor Semnificative si speram ca acesta va avea un rol din ce in ce mai important in cadrul Asociatiei”.
Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai mari cimitire din Romania, unde sunt inmormantate multe personalitati ale istoriei si culturii romanesti, se intinde pe un teren donat administratiei in 1853 de catre baronul Barbu Bellu si a fost deschis in 1858.
Ce vedem la Bellu
In cimitir se afla cele mai importante lucrari funerare ale marelui arhitect Ion Mincu, intre care mausoleul Ghica si cel al Cantacuzinilor.
Printre personalitatile inmormantate in Cimitirul Bellu se numara Mihai Eminescu, Barbu Catargiu, Toma Caragiu, printul Ion D. Bibescu, Ion Luca Caragiale, George Cosbuc, Mihail Sadoveanu, Maria Tanase, Constantin Tanase, Petre Ispirescu, Titu Maiorescu, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu, lulia Hasdeu, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Alexandru Odobescu, Anda Calugareanu, Amza Pelea, Marin Sorescu, Nichita Stanescu.