Parintii care isi abandoneaza copiii pot ajunge la inchisoare.Proiectul legislativ a trecut de Senat

Dată publicare: 22-05-2012 19:14
Dată actualizare: 02-11-2012 16:07


Doua propuneri legislative, care au trecut de Senat, ii obliga pe adultii care pleaca din tara sa-i lase pe cei mici in grija unei rude, sau a unei persoane apropiate.

Iar femeile care-si parasesc bebelusii in maternitate si nu se mai intereseaza de soarta lor pot fi inchise.

Trei surori din Iasi au ajuns in grija asistentilor maternali pentru ca mama lor le-a adus pe lume, dar n-a vrut sa stie de ele.

Pur si simplu le-a abandonat pe rand, dupa ce le-a nascut. Fetitele sufera pentru ca nu au cui sa-i spuna mama.

Ca sa previna asemenea drame, doi deputati au propus o lege care le pedepseste cu 10 ani de inchisoarea pe mamele care-si parasesc pruncii si nu se mai intereseaza 3 luni de soarta lor. In plus, pot fi decazute din drepturile parintesti.

Masura e privita cu rezerve de specialistii de la protectia copilului.

A doua propunere legislativa ii vizeaza pe parintii care pleaca in strainatate pentru o perioada mai mare de 6 luni. Ei vor fi obligati sa declare Serviciului de Asistenta Sociala in grija cui lasa minorii, in perioada in care lipsesc.

Statisticile sunt foarte dure: 8 din 10 copii parasiti de parinti se pot imbolnavi grav. Sunt chinuiti de boli de stomac, migrene sau chiar diabet.

Iar depresia ii face sa se gandeasca des la suicid. Multi renunta la scoala, consuma droguri sau alcool si in cele din urma ajung infractori.

In centrele de plasament si la asistentii maternali traiesc peste 40.000 de copii ai caror parinti nu vor sa mai stie nimic de ei.

Altii 30.000 au fost lasati in grija rudelor indepartate. Lor li se adauga 300.000 care au fost lasati singuri acasa, pentru ca parintii au plecat la munca in strainatate.

Daca vor fi aprobate si de Camera Deputatilor, cele doua propuneri vor completa Legea 272 privind drepturile si protectia copilului.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO