Chelner cu diploma de Drept. Zeci de mii de absolventi nu-si gasesc de munca pe masura studiilor

Ultima actualizare: 14-10-2012 14:21

Abia iesiti din facultate, zeci de mii de absolventi isi dau seama ca studiile nu-i ajuta sa-si gaseasca de lucru. De voie, de nevoie, unii dintre ei accepta orice fel de slujba, in speranta ca intr-o zi va rasari soarele si pe strada lor.

De vina este sistemul nostru de invatamant, care le-a permis universitatilor sa se transforme in fabrici de diplome. Si sa inscrie cat mai multi studenti la specializari care nu se mai cauta pe piata fortei de munca.

Plin de optimism si dornic sa profeseze in stiintele comunicarii. Asa l-am cunoscut pe Claudiu in urma cu doi ani, cand era student. Intre timp si-a terminat facultatea, insa lucreaza ca taximetrist, pentru ca diploma nu l-a ajutat sa-si gaseasca o slujba.

Claudiu Boica: "Ma ocup in timpul liber, in weekenduri cu fotografia de nunta si filmarile de nunta iar in timpul sapatanii am cumparat cu tatal meu un taxi si lucram amandoi."

Andreea a absolvit dreptul si se viseaza un avocat de succes. Deocamdata este ospatar, pentru ca n-a reusit sa prinda un post pe masura calificarii ei. Si n-a vrut sa fie o povara pe umerii parintilor.

Andreea Iacob: "Nevoia banilor ne obliga sa acceptam orice job chiar daca nu este in domeniul in care am absolvit. Nu e exact ce visam eu dar momentan e ok."

Cifrele nu sunt deloc optimiste. Numai in luna august 35.000 de absolventi de facultate au cerut Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca o slujba. Doar 3000 dintre ei si-au gasit un loc de munca iar 10% dintre ei au acceptat sa renunte la diplome si sa profeseze in domenii in care nu se cer studii superioare.

Lili Bogdan, ANOFM: "Majoritatea s-au angajat ca administrator, contabil, agent de vanzari, IT, dar in meserii care nu necesitau studii superioare."

Asta se intampla pentru ca multe dintre universitatile noastre sunt doar niste fabrici de diplome. Daca in 1993 terminau facultatile putin peste 34.000 de studenti, in 2010 sunt peste 191.000. Cele mai mici sanse de angajare, pana in 40 %, le au cei care au studiat geografia turismului, administratie politica si studii europene. Sanse mai mari au absolventii de medicina veterinara, teologie si IT. 60 % dintre ei activeaza in domeniul studiat.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO