Cercetatorii vor sa creeze vase sanguine din vata de zahar
Vata de zahar a facut deliciul copiilor din toata lumea de vreo 100 de ani incoace, iar acum mai joaca inca un rol. Ii ajuta pe cercetatori sa creeeze in laborator tesuturi pentru transplant.
Firele fine, obtinute din zahar, se folosesc in oase, muschi, piele sau chiar pentru reconstructia plastica a sanului. Aceasta ar putea fi solutia pentru formarea retelei delicate de vase de sange. La "Presbyterian Hospital" din New York cercetatorii trebaluiesc de zor pentru a obtine vata de zahar.
Delicatesa dulce, adesea vanduta la balciuri, ar putea ascunde secretul retelelor de vase sanguine, care sa alimenteze tesuturile crescute in laborator pentru transplanturi.
"Vata de zahar este ieftina, este o cale foarte rapida pentru a produce microtuburi sau microfibre si nu e toxica. Singur nu ti-ai dori sa ai prea mult zahar in sange, dar nu e ca si cand am folosi arsenic sau alta substanta toxica", spune cercetatorul Leon Bellan.
Deocamdata, experimentele de la Universitatea Cornell nu s-au facut pe tesuturi vii, dar rezultatele sunt incurajatoare. In curand, reteaua de vase de sange pentru un tesut va fi dezvoltata in laborator dupa o matrita in care se pune vata de zahar, alaturi de doua batoane de zahar.
Un lichid amestecat cu substante biodegradabile va dizolva zaharul: in locul firelor fine de vata vor ramane microtuburi, iar in locul batoanelor de zahar, tuburi cu diametru mai mare. Acestea vor fi folosite apoi ca vase de sange.