Celebrii cartofi prajiti belgieni ar putea ajunge in patrimoniul UNESCO. "Adevaratul cunoscator ii prefera taiati mai gros"
In Belgia, cartofii prajiti sunt simbol al gastronomiei, dar si un simbol cultural care ii apropie pe oameni. Nu e de mirare asadar ca au fost inclusi in patrimoniul imaterial al regiunii Valonia-Bruxeles.
Este un pas pentru recunoasterea mondiala, adica includerea in patrimoniul imaterial al UNESCO. Cornetul cu cartofi prajiti este la fel de popular pentru belgieni, fie ca sunt francezi sau valoni, cum este pentru noi covrigul sau merdeneaua, ce se gasesc cam la fiecare colt de strada. "Fritkot" se cheama locurile de unde pot fi cumparati cartofii prajiti in Belgia.
Alda Greoli, ministrul Culturii: "Cartofii prajiti si "Fritkot" sunt declarati patrimoniul oral si imaterial al comunitatii franceze din Valonia si Bruxelles."
Asa a proclamat ministrul Culturii, Alda Greoli, odata cu lansarea "saptamanii cartofului prajit", la Namur. Este o etapa necesara in vederea dobandirii unei recunoasteri mondiale si din partea UNESCO, pentru ca patrimoniul, imaterial cum este cazul acesta, trebuie recunoscut in prealabil de cele trei comunitati din Belgia - valonii, locuitorii regiunii Bruxelles si flamanzii.
Reprezentant: "Este o parte a culturii belgiene si fiecare "Fritkot" are propria lui maniera de preparare a cartofilor prajiti. Nu trebuie sa stii reteta, trebuie doar sa-i gusti."
Bucatar: "Adevaratul cunoscator ii prefera taiati mai gros, ca sa capete crusta si sa ramana moi inauntru. Tinerii prefera cartofii prajiti mai subtiri".
Cand vine vorba de transformarea tuberculilor care cresc in pamant in cartofi prajiti, Belgia este lider mondial, cu peste doua milioane de tone pe an, mai ales in sudul tarii. Numai in Valonia 40.000 de hectare sunt destinate culturii cartofului.