Celebrii cartofi prajiti belgieni ar putea ajunge in patrimoniul UNESCO. "Adevaratul cunoscator ii prefera taiati mai gros"

Ultimul update: Duminica 27 Noiembrie 2016 07:02
Data publicarii: Joi 24 Noiembrie 2016 08:29
Categorie: Travel

In Belgia, cartofii prajiti sunt simbol al gastronomiei, dar si un simbol cultural care ii apropie pe oameni. Nu e de mirare asadar ca au fost inclusi in patrimoniul imaterial al regiunii Valonia-Bruxeles.

Este un pas pentru recunoasterea mondiala, adica includerea in patrimoniul imaterial al UNESCO. Cornetul cu cartofi prajiti este la fel de popular pentru belgieni, fie ca sunt francezi sau valoni, cum este pentru noi covrigul sau merdeneaua, ce se gasesc cam la fiecare colt de strada. "Fritkot" se cheama locurile de unde pot fi cumparati cartofii prajiti in Belgia.

Alda Greoli, ministrul Culturii: "Cartofii prajiti si "Fritkot" sunt declarati patrimoniul oral si imaterial al comunitatii franceze din Valonia si Bruxelles."

Asa a proclamat ministrul Culturii, Alda Greoli, odata cu lansarea "saptamanii cartofului prajit", la Namur. Este o etapa necesara in vederea dobandirii unei recunoasteri mondiale si din partea UNESCO, pentru ca patrimoniul, imaterial cum este cazul acesta, trebuie recunoscut in prealabil de cele trei comunitati din Belgia - valonii, locuitorii regiunii Bruxelles si flamanzii.

Reprezentant: "Este o parte a culturii belgiene si fiecare "Fritkot" are propria lui maniera de preparare a cartofilor prajiti. Nu trebuie sa stii reteta, trebuie doar sa-i gusti."

Bucatar: "Adevaratul cunoscator ii prefera taiati mai gros, ca sa capete crusta si sa ramana moi inauntru. Tinerii prefera cartofii prajiti mai subtiri".

Cand vine vorba de transformarea tuberculilor care cresc in pamant in cartofi prajiti, Belgia este lider mondial, cu peste doua milioane de tone pe an, mai ales in sudul tarii. Numai in Valonia 40.000 de hectare sunt destinate culturii cartofului.

Motivul pentru care oamenii iubesc pastele sau cartofii prajiti. Un cercetator ar fi descoperit
Motivul pentru care oamenii iubesc pastele sau cartofii prajiti. Un cercetator ar fi descoperit "al 6-lea gust"
VIDEO PROTVPLUS.RO
DIVERTISMENT
EXCLUSIV: Misiunea lui Natanticu: Emisiune în emisiune
Natanticu ne-a luat cu el pe platoul lui Măruță. Să zâmbim, că mâine poate fi mai rău!

04:41
VORBESTE LUMEA
Si-a incercat norocul la .. pacanele
S-a intors recent din Las Vegas. Ce-ar face Mirabela Dauer cu 6 milioane de dolari?

17:06
VORBESTE LUMEA
Amintiri din copilaria lui Horia Moculescu
Am mers la pas prin centrul bucurestiului alaturi de Horia Moculesc. Amintiri din tinerete

04:17
VORBESTE LUMEA
Vis indeplinit pentru familii defavorizate
Echipa Visuri la cheie, despre emotie, inspiratie, lacrimi de fericire

10:18
VORBESTE LUMEA
"jorge bus tour", Hit in capitala
Concertele lui Jorge in autobuz, au devenit deja faimoase.

04:17
LAS FIERBINTI
S-a stricat cazanul!
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

02:19
VORBESTE LUMEA
Vaccinurile, intre mit si realitate
E bine sa-mi vaccinez copilul? Medicul Neotolog, Ana Culcer, ne da sfaturi esentiale

11:55
VORBESTE LUMEA
Se tunde acasa, dar nu renunta la Caviar
Tratament cu caviar? Cristina Spatar ne dezvaluie secretul unui par sanatos

03:05
VORBESTE LUMEA
Eveniment exclusivist, intr-o hala industriala
Eveniment Exclusivist. O renumita casa de moda a lansat un parfum nou.

04:09
LA MARUTA
Alexandra Ojog, cea mai in forma femeie din Romania
Cea mai fit mamica de la Ninja Warrior. Alexandra Ojog arata senzational

10:20
mese, gastronomie, sate sibiu, alma vii,
Destinația perfectă pentru tot ce-i mai bun din bucătăria transilvăneană: satul Alma Vii
Traseu de biciclete cu opere de artă, în Timişoara. Reacţia localnicilor
Coșmarul prin care trec localnicii din Dubrovnik din cauza turiștilor: "Suntem dezgustați"
Reacţia unei americance când gustă din magiunul românesc. "Aş vrea să avem şi noi"
Plajă pe litoral, la sfârșitul primei luni de toamnă. ”A reînviat vara”
Reacţia unor turiste din Madrid când ajung pe Strada Sforii, cea mai îngustă din România
Englezul care face zacusca in Romania
Povestea lui Jim, un scoțian care a investit 250.000 de euro în zacuscă
Stațiunea vedetă din România. Turiștii au cheltuit aici peste 8 milioane de euro
Verdictul celor mai mari chefi din lume despre mâncarea românească. "Cine o mănâncă e foarte grăsuţ"
Litoralul a avut mai mulți turiști față de anul trecut. Tendința privind cazările
Cât au plătit Hein și Ursula, doi turiști din Olanda, pentru o săptămână în România
Tokyo și Kyoto, călătorie în timp și suflet. Ce surprize te așteaptă în acest colț de lume