Cele mai bune retete pentru sarmale. Secretele bucatarilor din Ardeal, Moldova, Oltenia si Dobrogea
Miroase deja a sarmale peste tot, semn ca gospodinele s-au apucat de gatit, sa nu le prinda nasterea Domnului cu sortul in brau.
Au tocat carnea din zori, au pus condimentele si au infasat in foi de varza sau de vita rulourile delicate, care nu lipsesc din farfurie, de sarbatori. Dincolo de ingredientele de baza, fiecare regiune a tarii are secretele ei, transmise din generatie in generatie. Noi am aflat cateva dintre ele.
Orice am spune, patria sarmalelor ramane Ardealul, desi, istoric vorbind, ele sunt importate din Orient. De altfel, in turca, se spune la fel: sarma, doar ca umplutura este facuta din carne de vita si de oaie. Si totusi, in Ardeal, gustul delicios al carnii de porc i-a dat o alta definitie.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Aici, sarmalele cu pasat in varza acra si cozonacul cu nuca sunt stapanii meselor de Craciun. Doamna Livia, din Cluj, foloseste o reteta veche.
SECRETE: PASAT, HRIBI, VARZA ACRA, PAPRIKA, SLANINA AFUMATA, BULION DE CASA, O CRENGUTA DE CIMBRU
Cozonacii din Ardeal sunt neaparat cu nuca din belsug. Un secret: nici o gospodina nu pune albus de ou in compozitie pentru ca se va intari. In schimb, framanta aluatul pana transpira.
In Tinutul Padurenilor, din Hunedoara, femeile pregatesc pere de curechi, un fel de sarmalute in care pun carne macra de porc, o crenguta de cimbru, slanina afumata in loc de grasime si bulion facut in casa. Apoi, sarmalele sunt fierte in oala de pamant direct pe soba inchisa.
In mijlocul Ardealului, la Marginimea Sibiului, Augustin a aflat cateva secrete despre sarmale de la bunica lui. In primul rand, varza sa fie bine murata.
In Moldova si Bucovina cele mai gustoase sarmale sunt cele fierte in oala de lut .
SECRETE: OALA DE LUT, FIERBERE LA FOC MIC, BOIA DULCE, CARNE AMESTECATA DE VITA SI PORC, LEMN DE SALCAM
In timp ce gospodina pregateste compozitia, barbatul casei are grija de foc.
Si la cozonaci moldovencele se lauda ca tot ele sunt mai pricepute. Dincolo de ingredientele cunoscute mai trebuie ceva.
Si totusi, Dobrogea este locul unde, din stepele Orientului, armatele de razboinici ne-au adus celebra reteta, dar fara porc, interzis de Allah.
In Oltenia, tot succesul sarmalelor sta in aroma de cimbru care se ridica din oalele aburinde, dar si scurta odihna in cuptor de care au parte rulourile de carne si varza, dupa ce s-au fiert.
SECRETE: CIMBRU, COMPOZITIA SE FIERBE IN PUTIN ZAIBAR, SUNCULITA CU BOIA, OREZ CU BOBUL MARE
Dincolo insa de secretele fiecarei regiuni, un lucru ramane neschimbat. Nici o sarma nu este buna fara un pahar de vin rosu, de buturuga.