Romanii, codasii Uniunii Europene la mancarea sanatoasa. Consumam intr-un an doar 5 kg de mere
Pentru ca e post, a venit momentul sa renuntam o vreme la chiftele, sarmale, snitele sau mici si sa mancam pe cat posibil fructe si legume.
Mesajul vine din partea oficialilor europeni, ingrijorati de faptul ca suntem codasii Uniunii, atunci cand vine vorba de mancare sanatoasa.
Ca sa ne convinga si sa ne schimbe obiceiurile, au lansat si o campanie, deocamdata, in doua orase.
Departamentul ONU pentru agricultura indica la noi un consum de cel mult 80 de kilograme de fructe si legume pe an, adica sub 220 de grame pe zi pentru o singura persoana. Asta desi medicii spun ca nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra cel putin cinci portii de fructe si legume zilnic, echivalentul a 400 de grame.
Romanii ajung sa manance intr-un an doar 7 kilograme de portocale, 5 de mere si 2 de pere fata de consumul mediu european de 57 de kilograme pe cap de locuitor.
Pe locul intai se situeaza Irlanda, Franta si Luxemburg, dar ne depasesc din mers si danezii sau olandezii, mari iubitori de mere, circa 50 de kilograme pe cap de locuitor.
Acelasi program a debutat si in Bulgaria si Slovacia, unde lucrurile sunt la fel de grave.