Rezultatele la Evaluarea Nationala 2012 anunta dezastru la BAC 2016. 35% dintre elevi au medii sub 5
Dupa modelul colegilor care au dat bacalaureatul, nici absolventii claselor a VIII-a n-au invatat prea mult. Stau marturie mediile finale obtinute la evaluarea nationala.
Avem cea mai slaba generatie care se pregateste sa intre la liceu. Aproape 35%, adica peste 56.000 de elevi, au avut medii sub 5, ceea ce indica un mare deficit de cunoastere al acestor copii si obliga Ministerul Educatiei sa lanseze un plan de masuri pentru ameliorarea rezultatelor, a declarat, luni, ministrul Ecaterina Andronescu. Cei mai multi provin din mediul rural.
"Pe transe de medii, in 2012, la evaluarea nationala, au obtinut medii sub 5,00 un numar de 56.606 de elevi, fata de 38.897 in 2011. De asemenea, in 2012, nivelul pregatirii s-a deplasat spre rezultate mediocre", a mai spus Andronescu.
Potrivit ministrului Educatiei, 8% dintre candidatii de la evaluarea de anul acesta au avut medii intre 5,00 si 5,50, 8,1% - intre 5.50 si 6,00, iar 7,8% - intre 6,00 si 6,50. Ponderea celor cu medii mari este considerabil mai mica, respectiv 5,3% - cu medii intre 9,00 si 9,50, 3,8% - intre 9,50 si 10 si doar 0,2% cu media 10, a mai precizat Andronescu.
Astfel, la nivel national, ministerul va face analiza probelor de evaluare, in vederea calibrarii si adecvarii la programele scolare si la nivelul de dezvoltare, dar si analiza greselilor tipice de la evaluarile nationale, urmand sa avanseze propuneri de programe de formare corespunzatoare, a explicat ministrul Educatiei. In plus, va fi elaborat unui plan national de inspectie scolara a ministerului, centrat pe asigurarea calitatii (parcurgerea integrala a programelor scolare, cunoasterea programelor de examen, asigurarea progresului scolar).
De asemenea, vor fi derulate programe de formare continua a cadrelor didactice in domeniul didacticii si al specialitatii, inclusiv in vederea dezvoltarii competentelor de elaborare si evaluare a tipurilor de itemi propusi la probele de evaluare, si va fi organizata o simulare a examenelor nationale la nivel national. Un alt set de propuneri vizeaza inspectoratele scolare.
Astfel, fiecare inspectorat va face analiza rezultatelor la evaluarea nationala si elaborarea unui plan de masuri cu termene, indicatori, responsabili. Inspectoratele scolare vor monitoriza aplicarea planurilor de masuri. In plus, inspectia scolara va fi centrata pe disciplinele sustinute la examenele nationale si pe unitatile de invatamant cu rezultate slabe (sub media judeteana) la aceste examene si vor organiza simulari ale examenelor nationale la nivelul judetului.
Reprezentantii Ministerului spun ca unul dintre motivele care au dus la acest dezastru ar fi comasarea scolilor cu elevi putini.
Chiar si cu media 5 ei se vor putea inscrie la liceu, dar abia in toamna pe locurile ramase libere.
Adolescentii care au promovat examenele nationale au completat deja fisele de inscriere la liceu, iar pe 14 iulie va avea loc repartitia computerizata.