Ce soluție au găsit trei fermieri din Bihor pentru fructele și legumele care nu se vând la piață

Ultimul update: Luni 07 August 2017 22:45
Data publicarii: Vineri 04 August 2017 21:21
Categorie: Social

Căldura sufocantă alterează rapid roadele pământului. Tocmai de aceea trei fermieri din Bihor au venit cu ideea salvatoare pentru ei şi pentru câteva zeci de producători din zona.

Au pus mână de la mână şi au făcut o hala de procesare unde, folosind reţete tradiţionale, transformă o parte din producţie în siropuri, dulceţuri, zacuscă sau bulion.

Ionuţ, un tânăr fermier de lângă Oradea, cultivă legume pe care le vinde apoi în sistem door-to-door. Pământul a fost darnic cu el anul acesta şi i-a dat mai mult decât ar fi putut să ducă. Soluţia cu hala de procesare i-a venit mănuşă.

Prima încărcătură de roşii a adus-o acum două zile, iar astăzi îşi ia deja bulionul acasă.

Ionuţ Moldovan, fermier: "Din 100 de kg au ieşit cam 50 de litri de bulion. Sunt mulţumit, e chiar ok. Am o cantitate mai mare de roşii. Am zis că decît să le arunc, mai bine să fac bllion din ele."

Control cu aparate de ultima generatie in piete, facut de inspectori. Client: "Nu stii ce cumperi in ziua de azi"

Octavian Licuriceanu, procesator: "Poate veni cu marfă la noi, de exemplu, cum e cazul lui Ionuţ, poate veni cu roşiile la noi, le procesăm, facem bulion sau ce doreşte din ele şi îşi duce produsul finit gata procesat acasă."

Hala de procesare n-a fost făcută întâmplător în Totoreni. Aici, aproape toţi locuitorii au sere şi se ocupă cu legumicultura din tată în fiu.

Adi Ciortan, iniţiator proiect: "Am venit în sprijinul lor înfiinţând acest spaţiu de procesare fructe şi legume pentru a avea un loc unde să îşi proceseze, un spaţiu autorizat."

Fructele şi legumele suferă modificări după doar câteva ore de stat în căldură sufocantă, iar în lipsa procesatorului, s-ar stricaînainte că fermierii să apuce să le vândă.

Mariana Jurcă, localnică: "Din asta trăim, nu avem serviciu, nu avem nimic. Ne pare foarte bine că avem unde să ne dăm marfă, eliminăm piaţa, economisim timp. Se face salată, zacuscă, bullion din roşii, murături."

Un litru de bulion gata procesat costă 3 lei, iar un borcănel mic de zacuscă 1 leu. În hala de procesare se fac şi siropuri de mentă, afine sau şoc, dar şi dulceţuri de nuci, de cireşe sau de căpşuni.

Politistii au verificat o piata din Prahova, unde au confiscat 5 tone de produse, iar amenzile au depasit 84.000 lei

Politistii au verificat o piata din Prahova, unde au confiscat 5 tone de produse, iar amenzile au depasit 84.000 lei

VIDEO PROTVPLUS.RO

Miruna

Miruna are nevoie de ajutorul nostru. La 11 ani, micuţa luptă cu o boală extrem de gravă

Lupta dintre dopul de plută și capacul cu filet. Care sunt diferențele între ele

Copiii bolnavi de cancer uită de suferințe, pentru o săptămână, la MagiCAMP: „Totul e optimist”

Reacția unei turiste din Asia după ce a gustat varză călită

"Staţiuni" din România pe care le găseşti doar cu GPS-ul. Nu există indicatoare sau trotuar

Avantajele birourilor utilizate la comun de angajatii mai multor firme

turisti

Turiștii preferă turismul balnear din Ungaria, deși spun că Româniare are potențial mult mai mare

La ce trebuie să fim atenți atunci când încheiem o asigurare de călătorie

Proprietarii, obligaţi să-şi monteze repartitoare sau contoare, altfel riscă amenzi mari

Ce notă a luat fiul dictatorului sirian Bashar al-Assad la Olimpiada de Matematică de la Cluj

Discurs la Facultatea de Drept din Iași: Fiți iubiți cum a fost Kovesi, nu intrați în infamie ca Toader

Lecția de sacrificiu dată de câțiva tineri americani. Au venit la Iași să aibă grijă de copii abandonați