Ce soluție au găsit trei fermieri din Bihor pentru fructele și legumele care nu se vând la piață

Ultimul update: Luni 07 August 2017 22:45
Data publicarii: Vineri 04 August 2017 21:21
Categorie: Social

Căldura sufocantă alterează rapid roadele pământului. Tocmai de aceea trei fermieri din Bihor au venit cu ideea salvatoare pentru ei şi pentru câteva zeci de producători din zona.

Au pus mână de la mână şi au făcut o hala de procesare unde, folosind reţete tradiţionale, transformă o parte din producţie în siropuri, dulceţuri, zacuscă sau bulion.

Ionuţ, un tânăr fermier de lângă Oradea, cultivă legume pe care le vinde apoi în sistem door-to-door. Pământul a fost darnic cu el anul acesta şi i-a dat mai mult decât ar fi putut să ducă. Soluţia cu hala de procesare i-a venit mănuşă.

Prima încărcătură de roşii a adus-o acum două zile, iar astăzi îşi ia deja bulionul acasă.

Ionuţ Moldovan, fermier: "Din 100 de kg au ieşit cam 50 de litri de bulion. Sunt mulţumit, e chiar ok. Am o cantitate mai mare de roşii. Am zis că decît să le arunc, mai bine să fac bllion din ele."

Octavian Licuriceanu, procesator: "Poate veni cu marfă la noi, de exemplu, cum e cazul lui Ionuţ, poate veni cu roşiile la noi, le procesăm, facem bulion sau ce doreşte din ele şi îşi duce produsul finit gata procesat acasă."

Hala de procesare n-a fost făcută întâmplător în Totoreni. Aici, aproape toţi locuitorii au sere şi se ocupă cu legumicultura din tată în fiu.

Adi Ciortan, iniţiator proiect: "Am venit în sprijinul lor înfiinţând acest spaţiu de procesare fructe şi legume pentru a avea un loc unde să îşi proceseze, un spaţiu autorizat."

Fructele şi legumele suferă modificări după doar câteva ore de stat în căldură sufocantă, iar în lipsa procesatorului, s-ar stricaînainte că fermierii să apuce să le vândă.

Mariana Jurcă, localnică: "Din asta trăim, nu avem serviciu, nu avem nimic. Ne pare foarte bine că avem unde să ne dăm marfă, eliminăm piaţa, economisim timp. Se face salată, zacuscă, bullion din roşii, murături."

Un litru de bulion gata procesat costă 3 lei, iar un borcănel mic de zacuscă 1 leu. În hala de procesare se fac şi siropuri de mentă, afine sau şoc, dar şi dulceţuri de nuci, de cireşe sau de căpşuni.

Politistii au verificat o piata din Prahova, unde au confiscat 5 tone de produse, iar amenzile au depasit 84.000 lei
Politistii au verificat o piata din Prahova, unde au confiscat 5 tone de produse, iar amenzile au depasit 84.000 lei
VIDEO PROTVPLUS.RO
generatia Z
Noul curent apărut după Millennials şi X. Ce este generația Z: ”Au așteptări ridicate”
Au plecat în drumeție pe munte, după care au cerut ajutor. Ce au pățit 12 turiști
”Ești înregistrat, puișor! Te spun la Poliție!”. Convorbire de tip „metoda accidentul”
Un bărbat din Maramureş, care suferă de o boală gravă, a reuşit să ajungă la 100 de ani
Un profesor este cercetat disciplinar după ce a pălmuit un elev. De ce s-a enervat
Profesoară din Alba, relații sexuale cu un elev de 14 ani. Ce s-a găsit în telefonul lui
arethia tatarescu
Bustul Arethiei Tătărescu, mutat pentru că avea sânii prea mari. Sculptorul e dezamăgit
Ziua Îndrăgostiților. Cadoul unui tânăr pentru iubită: ”Ca să nu mai cumpăr mereu flori”
O profesoară de 34 de ani, acuzată că a întreţinut relaţii sexuale cu un elev de 14 ani
Povestea lui Gabriel, un băiat care trăiește cu o boală rară. Cum îl puteți ajuta
Cât de poluat e aerul din Capitală? Aplicația care arată în timp real zonele periculoase
Restaurantele-magazin cu care românii au dat lovitura. ”Nu am mai întâlnit așa ceva”