Ce soluție au găsit trei fermieri din Bihor pentru fructele și legumele care nu se vând la piață
Căldura sufocantă alterează rapid roadele pământului. Tocmai de aceea trei fermieri din Bihor au venit cu ideea salvatoare pentru ei şi pentru câteva zeci de producători din zona.
Au pus mână de la mână şi au făcut o hala de procesare unde, folosind reţete tradiţionale, transformă o parte din producţie în siropuri, dulceţuri, zacuscă sau bulion.
Ionuţ, un tânăr fermier de lângă Oradea, cultivă legume pe care le vinde apoi în sistem door-to-door. Pământul a fost darnic cu el anul acesta şi i-a dat mai mult decât ar fi putut să ducă. Soluţia cu hala de procesare i-a venit mănuşă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prima încărcătură de roşii a adus-o acum două zile, iar astăzi îşi ia deja bulionul acasă.
Ionuţ Moldovan, fermier: "Din 100 de kg au ieşit cam 50 de litri de bulion. Sunt mulţumit, e chiar ok. Am o cantitate mai mare de roşii. Am zis că decît să le arunc, mai bine să fac bllion din ele."
Octavian Licuriceanu, procesator: "Poate veni cu marfă la noi, de exemplu, cum e cazul lui Ionuţ, poate veni cu roşiile la noi, le procesăm, facem bulion sau ce doreşte din ele şi îşi duce produsul finit gata procesat acasă."
Hala de procesare n-a fost făcută întâmplător în Totoreni. Aici, aproape toţi locuitorii au sere şi se ocupă cu legumicultura din tată în fiu.
Adi Ciortan, iniţiator proiect: "Am venit în sprijinul lor înfiinţând acest spaţiu de procesare fructe şi legume pentru a avea un loc unde să îşi proceseze, un spaţiu autorizat."
Fructele şi legumele suferă modificări după doar câteva ore de stat în căldură sufocantă, iar în lipsa procesatorului, s-ar stricaînainte că fermierii să apuce să le vândă.
Mariana Jurcă, localnică: "Din asta trăim, nu avem serviciu, nu avem nimic. Ne pare foarte bine că avem unde să ne dăm marfă, eliminăm piaţa, economisim timp. Se face salată, zacuscă, bullion din roşii, murături."
Un litru de bulion gata procesat costă 3 lei, iar un borcănel mic de zacuscă 1 leu. În hala de procesare se fac şi siropuri de mentă, afine sau şoc, dar şi dulceţuri de nuci, de cireşe sau de căpşuni.