Ce se intampla cu copiii ai caror parinti pleaca in strainatate. Autoritatile, depasite de situatie
Autoritatile se declara incapabile sa rezolve o durere surda si o drama apasatoare: cea a copiilor abandonati de parintii plecati la munca, in strainatate.
Ramasi ai nimanui, foarte multi au crescut fara un model in viata, iar acum au probleme uriase. Unii dintre ei sunt victime ale unor anturaje dubioase ori au grave tulburari de comportament.
Numai in judetul Iasi, peste 2.000 de copii duc dorul sfasietor al ambilor parinti plecati de ani buni in strainatate. Multi dintre ei erau de-o schioapa cand au fost lasati in grija bunicilor, iar acum, ajunsi adolescenti, la varsta critica, au nevoie de ai lor sa ii ajute si sa-i inteleaga.
Este si cazul unui baiat de 14 ani. Era in primul an de scoala cand si-a condus cu privirea tatal. Doar mama lui mai vine, cateva zile pe an, din Italia. A crescut practic singur, iar bunicii lui recunosc ca l-au scapat din mana.
Bunicul: "Niciodata nu l-am vazut scriind, niciodata nu l-am vazut invatand...".
Si mai grav este ca parintii lui s-au despartit. Durerea l-a facut pe copil sa se revolte.
Maria Torcatoru, asistent social: "Lipsa tatalui s-a observat intr-un copil care acum este in clasa a VII-a. Nu asculta nici de bunica, nici de bunicul, la scoala lipseste, este razvratit".
In incercarea de a-l ajuta, asistentii sociali au sunat-o in Italia pe mama lui.
Banii nu suplinesc, insa, absenta parintilor. Multi dintre minorii ai caror parinti sunt de ani buni departe de ei pot ajunge chiar in pragul delicventei.
Catalin Luca, psiholog: "La acesti copii, din cauza acestei separari, problemele se complica odata cu cresterea in varsta".
Si mai grav, in anumite cazuri, unii dintre acesti copii ar putea fi scosi din familie.
Tiberiu Bantas, purtator de cuvant DGASPC Iasi: "Specialistii directiei pot interveni pana la a fi luati in plasament si parintii pot fi decazuti din drepturile parintesti".
In toata tara, zeci de mii de copii sunt in acest pericol.