CE: Romania trebuie sa isi dezvolte masurile pentru folosirea responsabila a resurselor de apa
Comisia Europeana arata ca Romania trebuie sa isi dezvolte masurile potrivite in directia folosirii responsabile a acestor resurse, in conditiile in care protejarea lor, la nivel cantitativ si calitativ, reprezinta un "punct critic".
Proiectul pentru protejarea resurselor de apa ale Europei (Blueprint to Safeguard Europe's Water Resources) reprezinta o strategie care vizeaza existenta unei cantitati suficiente de apa buna care sa acopere nevoile oamenilor, economiei si mediului, se precizeaza intr-un comunicat remis, luni, MEDIAFAX.
Documentul, se arata in comunicat, ofera statelor membre instrumentele necesare imbunatatirii gestionarii apei atat la nivel national, regional cat si local, la nivelul albiei raurilor. Proiectul se bucura de sustinerea Innovation Partnership on Water, lansat in mai 2012.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
In Romania, protejarea resurselor de apa, atat la nivel calitativ, cat si cantitativ, este un punct critic. Problema necesita cu ata mai multa atentie cu cat resursele de apa ale Romaniei sunt structura de rezistenta a economiei, intre 35 si 40% din energia electrica a tarii provenind din hidrocentralele existente pe Dunare. Rezervele de apa sunt, de asemenea, importante pentru a sustine agricultura, 30% din terenurile fertile avand nevoie de irigare, se mai arata in comunicat.
Conform documentului citat, resursele de apa au scazut, multe zone din Romania confruntandu-se cu o reducere a nivelului acestora. "Desi sunt reduse, acestea sunt amenintate si de poluare care, din perspectiva informatiilor detinute de Comisia Europeana, este efectul direct al deversarilor cauzate de lipsa unei infrastructuri si legislatii potrivite", se mai arata in comunicat.
In privinta consumului, principalele doua probleme remarcate sunt initiativele economice reduse in directia promovarii folosirii sustenabile a apei si lipsa unui plan de comunicare despre resursele de apa, coerent.
Legat de implementarea Directivei Cadru privind Apa (EU's Water Framework Directive - WFD), Comisia a identificat probleme legate de apa in cateva zone ale Romaniei. Astfel, exista puncte sensibile in anumite zone unde nu au fost facute masuratori biologice exacte, iar evaluarile de ordin ecologic sau chimic nu corespund cu standardele europene.
"Data fiind importanta agriculturii in Romania, este nevoie de masuri clare care sa vizeze acest sector. Iar costurile implicate nu se cunosc inca. Sub legislatia Uniunii Europene, costurile ar trebui sa acopere o gama diversa de servicii legate de managementul apei, mediu si resurse si sa demonstreze modul in care principiul “costului platit pentru poluare” a fost incorporat in Planurile de Management ale Albiei Raului (River Basin Management Plans). Toate aceste aspecte au fost analizate in Proiectul pentru protejarea resurselor de apa", se mai arata in comunicat.
Potrivit CE, legislatia europeana in materie de apa trebuie aplicata corespunzator, pentru a intampina provocarile vechi si noi, cum ar fi poluarea apei, consumul de apa din agricultura sau producerea de energie, exploatarea solului si impactul schimbarilor climaterice.
"Concluziile Proiectului pentru protejarea resurselor de apa ale Europei arata ca intelegem in profunzime problemele cu care ne confruntam si detinem o platforma solida care sa ne permita gestionarea acestora. Este momentul sa actionam in consecinta si sa furnizam beneficiile legislatiei noastre pentru a crea oportunitati de gasire a unor solutii creative in legatura cu politica si industria apei. Avem nevoie doar de o balanta sustenabila intre cererea ti oferta de apa, luand in calcul oamenii si mediul natural de care acestia depind", spune comisarul european pe probleme de mediu, Janez Potočnik.