Ce nu inteleg profesorii si parintii in tara in care copiii cresc copii. In ultimii 5 ani, 50.000 de minore au devenit mame
Intr-o tara in care sa vorbesti despre sex in familie este ceva rusinos, iar cuvinte ca prezervativ si contraceptie starnesc rasete, sa nu ne miram, ca fetitele de scoala generala sunt mame.
Si sunt din ce in ce mai multe. Romania ocupa locul 2, in Europa, la acest capitol. Nu o sa fie mai bine, pana cand parintii si profesorii nu vor intelege ca notiunile de sexologie tin de educatie, si ar trebui sa fie obligatorii in scoli.
La 14 ani, pe langa materiile de clasa a 6-a pe care le studiaza, o fata din judetul Bacau invata sa fie si mama. In urma cu 2 luni, a dat nastere unei fetite, iar cel care a lasat o insarcinata, minor si el, a parasit-o imediat.
"Am simtit pur si simplu ca sunt mama si iubesc acest copil. Colegele mele stiu, au aflat si ma intreaba mereu ce face fetita. Le-am sfatuit sa nu faca ce am facut eu", a marturisit o adolescenta de 14 ani.
Toata acesta situatie a maturizat-o inainte de vreme. "Copilul creste inca un copil. Este greu. Cum m-a crescut mama pe mine si s-a chinuit mult nu m-a parasit niciodata, nici eu nu o sa o parasesc".
Cazul nu e nici pe departe singular. Adolescentilor le este rusine sa vorbeasca deschis atunci cand ajung intr-o astfel de situatie insa nici profesorii nu-i indruma suficient iar multi nu pun pret pe lectiile de educatie sexuala.
"Se preda in cadrul componentei de educatie pentru sanatate, la ora de dirigentie si bineinteles in proiectele de colaborare cu anumite ONG-uri. Este nesesara...exista o preconceptie ca este un subiect tabu, este o greseala", a explicat Marian Banu, purtator de cuv ISMB.
"Anumite scoli au incheiat parteneriate cu diferite ONG-uri si primesc la ore voluntari tineri care le vorbesc elevilor despre lucruri intime sau bolile cu transmitere sexuala. Chiar daca numarul mamelor adolescente e mai mic decit in anii trecuti, este alarmant faptul ca a scazut varsta la care fetele raman insarcinate", explica Alexandra Miroslav.
In ultimii 5 ani peste 50.000 de minore au devenit mame, iar unele dintre fete aveau doar 10 ani cand au ramas insarcinate. Grav este insa ca numarul adolescentelor care au relatii intime este mai mare, dar cele mai multe dintre ele renunta la sarcina. Putine stiu insa ca nasterea unui copil sau avortul, la acesta varsta, pot avea consecinte grave asupra sanatatii lor.
Cele mai multe sarcini la minore sub 15 ani au fost inregistrate in judetele Vaslui, Iasi, Dolj, Bistrita-Nasaud, Mures si Bacau. Conform studiilor, rata de natalitate in Romania la adolescentele cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani este de 30 la 1.000. Cu acest scor, suntem pe locul 2 in UE dupa Bulgaria, iar dupa noi urmeaza Slovacia si Marea Britanie. Singurii educati in acest sens sunt tinerii din Olanda, Danemarca si Germania.