Ce își dorește Ștefania de la Moș Crăciun: „Nimic. Fratele meu să primească jucării”. Familia are bradul de 18 ani
În timp ce unii au intrat deja în febra cumpărăturilor pentru Crăciun, sărbătoarea vine fără prea multe bucurii pentru cei sărmani.
Anul acesta, în mediul rural, mai bine de o treime dintre familii ar sări complet peste acest moment festiv din cauza problemelor financiare. Iar cei care reușesc totuși să mai dăruiască ceva au la dispoziție doar 10 lei pentru fiecare copil.
Adriana Ichim este o mamă din județul Iași, care de 6 ani își crește singură cei 4 copii. Cheltuielile sunt mai mari anul acesta, iar de Crăciun își va permite să le să cumpere celor mici doar strictul necesar. Și bradul va fi unul modest.
Reporter: „De cât timp e bradul ăsta?”
Femeie: „Are 18 ani. Primul brad pe care l-am cumpărat eu pentru copii. Vârful, săracul, e bătrân și el, e de mulți ani.”
Matei are 7 ani, iar la școală este unul dintre cei mai buni copii din clasă. I-a trimis deja o scrisoare secretă Moșului și așteaptă emoţionat un semn de la el.
Matei: „Eu de la moșul îmi doresc o mașină cu telecomandă. Eu dorm după sobă, aici. I-am scris: dragă moșule, eu sunt cuminte, ascult părinții."
În schimb, Ştefania îşi dorește cadouri doar pentru mama și frații ei.
Ştefania: „Este o eroină, ne-a crescut singură atâția ani și îi mulțumesc tot.”
Reporter: „De Crăciun ce ți-ai dori să primești?”
Ştefania: „Nimic. Fratele meu să primească jucării."
Cine dorește să ajute familia o poate contacta pe mama Adriana Ichim, sat Broșteni, județul Iași, la numărul de telefon 0773 720282.
Și într-o casă modestă din Vaslui se scrie, cu speranță, povestea unei nopţi de Crăciun.
Ana: „Dragă Moș Crăciun, mă numesc Băcescu Ana Maria și am 12 ani. Sper că îți aduci aminte de mine!"
Ana Maria mai are trei frați. Toți merg la școală, deși părinților le este foarte greu să-i întrețină.
Simona Rusu, învățătoare: „Familie modestă, dar care are grijă de copii, îi trimite zilnic la școală, pregătiți, cu temele făcute, îmbrăcați frumos."
Acasă, frații visează la un Moș bogat, în timp ce părinții fac calcule peste calcule. Din salariul mamei, care este femeie de serviciu la școală și din ce câștigă tatăl, nu le va fi ușor.
Lenuța Băcescu, mama copiilor: „Sperăm să vină și Moș Crăciun, cât de cât. Ne rugăm să fim sănătoși, să îi creștem și pe ei deștepți și sănătoși, să meargă la școală."
Cine dorește să ajute familia o poate contacta pe mama Lenuța Băcescu, la numărul 0756 274769. Familia locuiește în comuna Rafaila, județul Vaslui.
Potrivit unei cercetări realizate de World Vision România, peste două treimi dintre familiile din mediul rural vor renunța complet sau vor reduce drastic bugetul de cadouri. Mai grav este că anul trecut, în mai bine de jumătate din casele din mediul rural, a lipsit bradul, iar anul acesta pentru o treime dintre românii de la țară, Crăciunul a devenit o perioadă stresantă din cauza cheltuielilor.
Cei care le vor face totuşi cadouri copiilor vor da între 10 și cel mult 100 de lei.
Mihaela Nabar, director executiv World Vision România: „Toți copiii ne-au trimis scrisori. În scrisorile lor sunt multe lucururi pe care și le-ar dori pentru alții, foarte puțini pentru ei. De exemplu, un copil într-o scrisoare a zis: mi-aș dori ca noaptea să fie mai lungă pentru ca mama mea să poată să se odihnească mai mult, pentru că lucrează foarte mult."
Potrivit studiului, în mediul rural, venitul total al unei familii este cuprins între 500 de lei și 4000 de lei.