CE înființează Agenţia Europeană a Muncii: Drepturi egale pentru angajaţi, indiferent în ce ţară lucrează

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Drepturi egale pentru toţi angajaţii, indiferent în ce ţară lucrează.

Asta propune Comisia Europeană, care atrage atenţia că în acest moment cei care lucrează independent, part time, sau fac munci sezoniere, nu sunt protejaţi, în caz de accident de muncă, sau de şomaj.

Aproape jumătate din totalul lucrătorilor din Uniunea Europeană sunt în această situaţie ingrată. Ca să se asigure că nu sunt abuzaţi, Uniunea va înfiinţa o Agenţie Europeană a Muncii, care ar putea avea sediul chiar în România.

Specialiştii care lucrează pe baza unor contracte de colaborare, programatorii angajaţi pentru proiecte temporare, bonele, lucrători sezonieri sau micii antreprenori care muncesc pe cont propriu. Toţi aceştia în cazul unui accident de muncă, ar trebui să suporte costurile. În alte cazuri, nu beneficiază de pensie sau de indemnizaţie de maternitate.

40% din totalul angajaţilor europeni au astfel de ocupaţii care nu presupun un contract clasic de muncă.

”Foarte mult s-a dezvoltat partea aceasta de economie şi în acelaşi timp sistemele de protecţie socială au rămas cele de acum o jumătate de secol în care contractul tipic era unul pe o perioadă nedeterminată, într-un loc în care stăteai aproape toată viaţa şi lucrai cu acelaşi angajator. Acum nu mai funcţionează”, spune Angela Cristea, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Comisia Europeană propune ca fiecare stat membru să le asigure angajaţilor, indiferent de muncă pe care o fac, un pachet minim de şase asigurări sociale. De acestea ar urma să beneficieze angajaţii indiferent de statul în care lucrează şi care acum sunt în pericol.

O Autoritate Europeană a Muncii va fi înfiinţată în următorul an, pentru că toate statele membre să aibă un sistem unic de protecţie socială. Mai mult, ar urma să facă recomandări şi pentru modificarea legislaţiei.

România are şanse să găzduiască Autoritatea Europeană a Muncii pentru că suntem printre puţinele state membre fără o astfel de agenţie europeană. Ar fi un mare plus pentru ţara noastră, pentru că vorbim de o instituţie cu un buget de 50 de milioane de euro şi 140 de angajaţi, atât romani, cât şi străini. În plus, sute de experţi ar urma să ne viziteze periodic.

România a pierdut anul trecut, în fața Olandei, şansa de a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului, pentru că nu avem sisteme eficiente de transport, educaţie şi sănătate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO