Ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului auto. Ghid complet pentru șoferi

Ș-a dus cu permisul fals ca să-l schimbe la poliția Constanța. Ce pedeapsă a primit un bărbat pentru asta
StirilePROTV

Sunt câteva situații în care șoferii sunt nevoiți să își schimbe permisul auto. Fie că a fost pierdut, furat sau expiră curând, șoferii trebuie să depună o cerere, alături de câteva acte, pentru a obține un nou permis auto.  

Când se schimbă permisul de conducere

Șoferii trebuie să își schimbe permisul când acesta expiră sau când au nevoie de un duplicat, în cazul căsătoriei și schimbării numelui sau când acesta s-a deteriorat, ori originalul a fost pierdut sau furat.

Întreaga procedură este prevăzută în ordinul MAI 123/2013, care cuprinde informații utile despre documentele necesare și condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca șoferii să beneficieze de un nou carnet de conducere.

Expirarea permisului de conducere - Durata de valabilitate a permisului de conducere depinde de categoria de permis deținută, însă cel mai frecvent, permisele de conducere au o valabilitate de 10 ani pentru persoanele cu vârsta sub 65 de ani, și de 5 ani pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Schimbarea datelor din permisul de conducere - În cazul în care apare o modificare a datelor deținătorului (schimbarea numelui, a adresei de domiciliu sau a altor date), este necesar să se solicite schimbarea acestora în permisul de conducere.

Deteriorarea sau pierderea permisului de conducere - În cazul în care permisul de conducere este deteriorat sau pierdut, trebuie solicitată eliberarea unui nou permis de conducere.

Schimbarea categoriei de permis - În cazul în care deținătorul unui permis de conducere dorește să conducă vehicule dintr-o categorie nouă, acesta trebuie să susțină examenul de conducere pentru categoria respectivă și să solicite eliberarea unui nou permis de conducere, dacă promovează, astfel încât carnetul de conducere să conțină și categoria/categoriile de vehicule pe care șoferul le poate conduce.

Ce documente sunt necesare pentru schimbarea permisului de conducere

Ca să îți poți schimba permisul de conducere din oricare dintre motivele expuse mai sus, ai nevoie de următoarele acte:
Cerere completată în format electronic (alături de declarația de furt sau pierdere, după caz)

Actul de identitate în original

Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere (89 de lei). Plata se poate face AICI sau în conturile: BCR : RO94 RNCB 0082 0003 6733 1018 CEC BANK: RO05 CECE B000 30RO N116 2250 - Beneficiar: Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.

Permisul de conducere în original (dacă nu este vorba despre pierdere sau furt)

Fișa medicală (Documentul emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că șoferul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care se solicită eliberarea permisului de conducere)

Acte necesare pentru schimbarea permisului de conducere străin în românesc

Autoritățile române nu recunosc un permis de conducere străin din țări non-UE (cu câteva excepții), deci șoferii care dețin un astfel de permis trebuie să îl schimbe.

Schimbarea permisului este o recunoaștere oficială în România a permisului de conducere străin. Vei obține în urma acestei proceduri un nou document – un permis de conducere român.

Totodată, acest permis poate fi folosit pentru a conduce autovehicule în România sau în cadrul Uniunii Europene.

De precizat este că România recunoaște în mod automat permisele de conducere emise în Uniunea Europeană și câteva țări non-UE, fără să fie nevoie de preschimbare.

O persoană care deține un permis de conducere eliberat într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European își poate schimba permisul cu un permis de conducere românesc.

Această procedură este necesară pentru a putea conduce în România cu un permis de conducere valabil și recunoscut de autoritățile române, în conformitate cu legislația europeană în materie de circulație rutieră.

Schimbarea permisului de conducere străin într-un permis de conducere românesc se face în baza unor documente și proceduri legale, iar permisul de conducere românesc emis va avea aceleași categorii de vehicule precum cele deținute în permisul de conducere străin.

Este important de menționat că schimbarea permisului de conducere străin într-un permis de conducere românesc este necesară dacă o persoană își stabilește domiciliul sau reședința în România și dorește să conducă un vehicul în această țară.

De asemenea, schimbarea permisului de conducere străin într-un permis de conducere românesc este obligatorie în cazul în care permisul de conducere străin a expirat sau este pierdut.

Ai nevoie de următoarele acte:

Cererea pentru preschimbarea permisului auto

Permisul de conducere eliberat de autoritățile străină în original și tradus, legalizat în limba română, dacă e cazul

Documentul de identitate în original și copie

Pentru cetățenii străini, pașaportul și certificatul de înregistrare, permisul de ședere sau cartea de rezidență în România

Fișa medicală completată de o unitate de asistență medicală autorizată, care să arate că șoferul este apt să conducă autovehiculele din categoriile menționate în permisul de conducere.

Dovada plății contravalorii permisului de conducere, de 89 de lei.

După ce ai adunat toate actele pentru a îți schimba permisul, din oricare dintre motivele prezentate mai sus, solicitanții își pot face programare online, pentru a evita statul la cozi.

Programarea se face pe site-ul DRPCIV, unde trebuie să completezi județul, alegi motivul pentru care vrei o programare (preschimbare permis românesc sau duplicat permis românesc), completezi numele, prenumele, CNP-ul și e-mailul, alegi ziua și data programării.

Vei primi un e-mail cu confirmarea programării și numărul ghișeului la care trebuie să mergi. Odată ajuns la DRPCIV, mergi la ghișeul alocat și prezinți toate actele, alături de dovada plății contravalorii permisului și vei primi noul document la adresa specificată sau poți alege să îl ridici singur.

Dacă ai toate actele la tine și îți faci o programare online, lucrurile vor decurge foarte ușor și nu va mai fi nevoie să stai la cozi interminabile.

Ai grijă să îți verifici actele (inclusiv copiile lor) înainte de a pleca de acasă, pentru ca lucrurile să funcționeze repede.

Dobândire permis de conducere

Persoanele care încă nu au un permis de conducere, trebuie să se înscrie la o școală de șoferi autorizată și să urmeze cursurile pentru categoria de permis pe care vrea să o obțină.

Pentru a susține examenul de conducere, trebuie întocmit un dosar cu următoarele documente:

Cerere tip
Fișă de școlarizare
Certificatul de cazier judiciar
Documentul de identitate original și copie
Chitanță de plată a contravalorii permisului – 89 de lei
Fișă medicală
Aviz psihologic

Dosarul trebuie depus la DRPCIV și înregistrat, pentru a putea obține, la finalizarea cursurilor, dreptul de a susține examenul teoretic. Dacă acesta este trecut cu succes, candidații se vor programa pentru traseul auto, unde vor da proba practică.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Ce s-a întâmplat cu banii de pensii. Anunțul Ministerului Muncii, cu câteva zile înainte de Paște
Ce s-a întâmplat cu banii de pensii. Anunțul Ministerului Muncii, cu câteva zile înainte de Paște

Sumele necesare pentru plata pensiilor înaintea Sărbătorilor Pascale au fost transferate, de către Casa Naţională de Pensii Publice, Poştei Române, informează Ministerul Muncii printr-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

”Alege viața”. Zeci de motocicliști au tras un semnal de alarmă în Piatra-Neamț
”Alege viața”. Zeci de motocicliști au tras un semnal de alarmă în Piatra-Neamț

Sub sloganul "Alege viața", zeci de motocicliști și-au dat întâlnire la Piatra Neamț. Pasionații de vehicule pe două roți au făcut spectacol în fața curioșilor, dar au vrut să tragă și un semnal de alarmă.

Românii care ar putea ieși mai devreme la pensie, fără un stagiu complet de cotizare. Cine va beneficia de schimbarea legii
Românii care ar putea ieși mai devreme la pensie, fără un stagiu complet de cotizare. Cine va beneficia de schimbarea legii

Mamele care au îndeplinit un stagiu minim de cotizare ar putea să iasă mai devreme la pensie, în funcție de numărul copiilor pe care i-au născut, potrivit unui proiect de lege depus la Senat săptămâna aceasta.

Recomandări
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea
Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste aşteptări, graţie investiţiilor în construcţii şi exporturi.

Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.