Cazurile de gripa s-au triplat intr-o saptamana, dupa ce virusul AH3N2 a suferit o mutatie. Ce ne recomanda medicii
Vremea schimbatoare a triplat cazurile de gripa intr-o saptamana. Exista focare in Bucuresti, Constanta si Iasi. Vina o poarta virusul AH3N2, care a suferit o mutatie si rezista uneori chiar si in fata vaccinului sezonier.
Tot in ultimele sapte zile, au fost inregistrate peste 100.000 de cazuri de viroze in intreaga tara. Iar cifrele nu-i includ si pe cei care se trateaza dupa ureche, in loc sa mearga la medic.
O tuse care nu mai trece a insemnat pentru o pacienta mai multe vizite la medic. Si noi scheme de tratament care sa amelioreze starile proaste cauzate de viroza.
Peste 100.000 de romani plang in batista din cauza suferintelor respiratorii, iar 20.000 au fost diagnosticati numai in ultima saptamana. Printre ei, sute de bolnavi care au deja afectiuni la plamani.
"Am observat o incidenta crescuta a pneumoniilor atipice cu micoplasma pneumonie, aceasta afectiune se caracterizeaza prin tuse seaca persistenta. Sa evite automedicatia, sa mearga la medic", a spus Silvia Burnel, medic de familie.
Din pacate, sapte romani din zece iau medicamente impotriva racelii si antibiotice dupa ureche, fara sa ceara sfatul medicului. Suntem inca la inceput si cu imbolnavirile de gripa, adica acele forme de boala cu dureri musculare, febra mare si dureri insuportabile de cap. Chiar daca avem in prezent doar trei focare in judetele Iasi si Constanta, dar si municipiul Bucuresti, cazuri sporadice au aparut in alte 16 judete.
"Februarie si martie sunt lunile cu cele mai multe imbolnaviri, numarul e clar favorizat de schimbarile de vreme. Acum soare, apoi ning", a spus dr.Gheorghe Enache, medic primar boli infectioase.
De vina este virusul AH3N2 care a suferit o mutatie si care nu mai este anihilat in totalitate nici de vaccinul sezonier. De altfel, inca din decembrie, medicii europeni si americani au atras atentia asupra acestui lucru. Apoi studiile facute de autoritatile sanitare europene au confirmat in ianuarie ca mutatia suferita de virus face ca si in cazul celor vaccinati sa existe risc de boala.
Sursa: Pro TV
Etichete: boli, sanatate, medicamente, vaccin antigripal, virus gripal,
Dată publicare:
11-02-2015 18:25