O noua tulpina de virus gripal e diferita de cea din vaccin si poate da forme severe de boala. Ce spun reprezentantii OMS
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si autoritatile sanitare europene atentioneaza ca in SUA si Europa au fost identificate cazuri de gripa cu o tulpina AH3N2 care este usor diferita de cea din vaccinul existent si care poate da forme severe de boala.
Reprezentantul in Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), dr. Victor Olsavszky, a declarat luni ca in SUA, dar si Europa circula o tulpina AH3N2 diferita de cea inclusa in vaccinul sezonier. "Acest lucru nu compromite componenta AH3N2 din vaccinul existent. Potrivit rapoartelor internationale, specialistii se asteapta ca aceasta tulpina, diferita din punct de vedere genetic, sa fie asociata cu un numar de cazuri severe de gripa", a adaugat reprezentantul OMS.
Victor Olsavszky a explicat ca virusul gripal de tip A are din cand in cand astfel de manifestari. "In 2008, a fost o situatie similara. Dar nu este o tulpina suta la suta noua, care sa nu semene cu nimic si sa ne dea probleme mari, cum a fost la pandemia de gripa de acum cativa ani. Pana acum insa, nu sunt inca date suficiente si nu au fost izolate suficiente tulpini ca sa putem vorbi mai mult despre ea", a mai spus medicul.
In buletinul informativ emis de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) si OMS Europa se mai precizeaza ca activitatea gripala pe continent ramane scazuta in majoritatea celor 29 de tari care raporteaza imbolnavirile si ca predominant este virusul de tip A, cu A(H3N2), pentru care a fost fabricat vaccinul existent.
Autoritatile sanitare mai spun, pe de alta parte, ca virusurile gripale care circula sunt sensibile la antivirale de tipul Oseltamivir sau Zanamivir.
Totodata, se precizeaza ca situatia privind gripa va fi atent monitorizata, fiind necesara transmiterea ghidurilor de tratament catre clinicieni, inclusiv a folosirii de antivirale.
In Romania, pana la sfarsitul lui 2014, au fost confirmate trei cazuri de gripa, doua de tip B si unul AH3N2.
Pana la 21 decembrie, au fost vaccinate antigripal 353.270 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de catre Ministerul Sanatatii.