Cazul revoltator al lui Ionut, tanarul de 22 ani cu sindromul Down care ia UN LEU pensie de la stat

Dată publicare: 14-12-2013 19:18
Dată actualizare: 17-12-2013 06:53


 Statul roman demonstreaza inca o data ca nu da nici macar 2 lei pe bolnavii cu sindrom Down. Desi de anul trecut acestia au dreptul legal la o pensie de invaliditate, pe langa cea de handicap, sumele pe care le primesc sunt ridicole.

Totul se intampla pentru ca legea nu tine cont de faptul ca cele mai multe dintre aceste persoane nu pot munci si nu pot cotiza la pensie.

Povestea revoltatoare a unui baiat de 22 de ani care incaseaza lunar un leu

"Decizia prin care atesta ca Neacsu Viorel Ionut are o pensie de asigurari sociale de un leu. Am primit decizia pe 6, chiar de Mos Nicolae", spune mama baiatului.

Un leu,  acesta a fost cadoul pe care l-a primit Ionut, un baiat de 22 de ani din Teleorman din partea autoritatilor locale.

'Atat putem sa luam de un leu. Un pachet de biscuiti!", spune femeia.

Desi nici macar nu se poate ingriji singur, atat au considerat angajatii statului ca merita tanarul sub forma de pensie de invaliditate.

Cei 293 de lei pe care ii lua deja pentru dizabilitatea de care sufera nu sunt suficienti.

"Banii pentru intretinerea lui, cei de la handicap, sunt prea putini. Cand am primit decizia asta chiar am ramas fara cuvinte. Nu e posibil! Nu stiu cum au socotit sa ajunga la un leu, e strigator la cer!", spune  Marian Neacsu, tatal lui Ionut.

"Asa a fost, asa a vrut Dumnezeu sa-l dea. Nu are un handicap ca n-am avut eu grija de el. Asa s-a nascut el cu Down. El nu poate sa munceasca", spune si mama.

Reprezentantii Casei Teritoriale de Pensii din judetul Teleorman spun ca pensia de invaliditate a fost calculata asa cum prevede legea si ca baiatul nu are dreptul la mai mult pentru ca nu a muncit niciodata.

Exista insa legi clare care stabilesc ca, in astfel de cazuri, la pensia de invalidate, fie ea si de un leu, sa se adauge o indemnizatie sociala pana la atingerea sumei de 350 de lei, fara a se tine cont daca persoana a cotizat vreodata la bugetul asigurarilor sociale.

Grav e ca in cazul lui Ionut functionarii au uitat sa precizeze acest lucru.

Scaparea va fi rezolvata in cazul sau. Important ar fi ca acest caz sa nu devina o regula.

Penibil este ca in Romania pana la majorat cei care au sindrom Down sunt plimbati in fiecare an intre institutii pentru reinnoirea certificatului de dizabilitate.

In plus, cand ajung la scoala, pe langa faptul ca nu sunt acceptati de colegi si de parintii acestora, nu exista o curicula adaptata lor si nici specialisti capabili sa-i integreze in societate.

Peste 200.000 de copii din Romania sufera in prezent de afectiuni pentru care nu s-a gasit inca un leac.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO