Peste 200 de mii de copii din Romania sufera de afectiuni innascute sau dobandite pentru care nu s-a gasit inca un leac. Autismul, epilepsia si sindromul Down ii fac din pacate de neacceptat intr-o societate care nu stie cum sa-i trateze.

Flori traieste intr-un sat in care medicina se face la fel ca acum o suta de ani. Davis, in schimb, este din Bucuresti, iar mama l-a dus pana in Franta pentru un diagnostic corect. Copiii au acelasi dusman care loveste fara avertisment epilepsia, iar parintii le sunt singurii aliati.

"Nimeni, pentru copilul tau, nu va lupta mai mult decat tine. Medicii nu au intotdeauna toate raspunsurile. Medicamentele nu le gasim, pe toate cele care ne trebuie noua" e concluzia trista a unei mame.

Efortul parintilor pentru drepturi tine, in strainatate, de normalitate. La noi, e o premiera. S-au asociat si vor cere impreuna terapii la zi, medici mai buni si, mai ales, toleranta.

Dupa ce baietelul a mers 4 zile la gradinita ni s-a transmis sa nu-l mai aducem, pentru ca n-au mai fost copii cu autism la grupa mica.

Frecventa unor dizabilitati sau sindroame poate fi de numai un caz la 20-30 de mii de copii. Dar ce confort credeti ca ofera parintilor gandul ca numai pruncul lor si alti 50 din tara s-au nascut asa?

Alinarea poate veni doar de la cei din jur. Colegii de gradinita, de scoala si, evident, adultii trebuie sa inteleaga ca la mijloc e doar o gena defecta.

Un sfert din cei 800 de mii de romani care sufera de un handicap, dupa estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sunt copii.

Cifrele implica insa mari rezerve, pentru ca nu toate formele bolilor sunt cunoscute si diagnosticate. Cercetarea in Romania e aproape inexistenta, si putine spitale au bani sa-si trimita medicii la specializari in strainatate. Ce trebuie sa stie parintii insa, e ca exista si la noi fundatii carora le pot cere ajutorul atat de important pentru copiii lor.