Cazul copilului mort în fosa septică se poate repeta oricând la 1.500 de şcoli din ţară


Ultimul update: Marti 16 Aprilie 2019 20:45
Data publicarii: Marti 16 Aprilie 2019 17:58
Categorie: Stiri Sociale

 Sfârşitul tragic al unui băieţel de 3 ani din judeţul Iaşi, care a murit în fosa septică din curtea unei grădiniţe ne trezeşte dacă mai era cazul, la acea realitate brutală şi rusinoasă pe care nu şi-o asumă guvernanţii.

Aproape 1.500 de instituţii de învăţământ din ţara care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, au toaletele în fundul curţii. Şeful statului a atras marţi atenţia, ca executivul are obligaţia să rezolve în regim de urgenţă problema care a furat încă o viaţă de copil.

Băieţelul de 3 ani l-a însoţit pe fratele lui, cu 2 ani mai mare, la grădiniţă din comună lor - Buda din judeţul Iaşi. Era ziua în care plantau împreună copaci. La un moment dat, cei doi au mers împreună la toaleta din curte, apoi s-au jucat. Dintr-o dată, cel mic a dispărut, iar fratele lui, de 5 ani, nu a ştiut ce să spună.

Profesorii s-au alarmat şi au început să îl caute peste tot.

 

Cum a fost găsit copilul

 

"O venit răspuns acasă dac-o venit acasă copilul şi-am spus că n-o venit acasă, ca el de la şcoală, normal, nu pleca singur. N-o ştiut nimeni ca copilul îi căzut în apă. O găsit femeia de serviciu şapca copilului şi bluzonul de pe el”, spune mama copilului.

Cel mic a fost găsit fără suflare în fosa septică din curtea instituţiei de învăţământ. Nimeni nu ştie cât timp a zăcut acolo. Echipajul de la ambulanţă, care a sosit de urgenţă la faţa locului, cu un medic la bord, a încercat zeci de minute să îl resusciteze.

La prima oră, directorul instituţiei de învăţământ a fost demis de inspectorii şcolari judeţeni. Femeia, care trebuia să îi supravegheze pe copii, nu s-a asigurat că aceştia sunt în siguranţă.

Sabina Manea, purtător de cuvânt ISJ Iași: "S-a întâmplat o tragedie, fosa septică nu era asigurată corespunzător."

 

1.500 de şcoli şi grădiniţe au WC în fundul curţii

 

Grav este că aproape 1.500 de şcoli şi grădiniţe, din toată ţara, au toaleta în curte, potrivit declaraţiilor făcute de ministrul Educaţiei, în februarie. Nimeni nu poate spune însă cert câte dintre aceste unităţi sanitare sunt şi asigurate corespunzător.

În Iaşi, de pildă, în toamna anului trecut, Inspectoratul Şcolar a identificat, în tot judeţul, 5 instituţii de învăţământ care nu aveau autorizaţie de funcţionare pentru toaletele de afară. Una dintre ele este în comună Scânteia.

"Proiectul de la şcoală a fost scos la licitaţie de trei ori, dar nu s-a prezentat nimeni la licitaţie şi spun că lucrarea e subevaluată", spune viceprimarul.

Laviniu Lăcustă, președinte USLIP Iași: "Astfel de toalete sunt un pericol pentru toată lumea nu doar pentru copii, ci şi cadre didactice. Să nu uităm că invatamanul rural înseamă 50% din totalul invatamanului românesc."

3 anchete sunt în derulare, după decesul copilaşului. Inspectoratul Şcolar, conducerea instituţiei de învăţământ şi poliţiştii trebuie să arate cine este vinovat de această tragedie. Care, din păcate, se poate repeta oricând, în zonele neasigurate corespunzător.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO