Cat de sigure sunt mobilele? Experiment ProTV intr-un laborator din Craiova. Ce am aflat

Ultima actualizare: 17-07-2012 23:10
Cat de sigure sunt mobilele? Experiment ProTV intr...
Cat de sigure sunt mobilele? Experiment ProTV intr...

Organizatia Mondiala a Sanatatii face un anunt important pentru noi toti, cei aflati la celalalt capat al firului. Potrivit expertilor, folosirea telefonului mobil - inventia-minune a anilor '70 - are "un posibil risc cancerigen".

"Dovezile sunt suficient de puternice pentru a justifica aceasta clasificare", spune cel care a coordonat 31 de oameni de stiinta din 14 tari.

Prima confirmare stiintifica: Telefoanele mobile te pot imbolnavi de cancer. Sfaturile specialistilor

Cei mai expusi tumorilor craniene sunt, desigur, copiii. In Romania, numarul celularelor l-a depasit pe cel al populatiei din 2008.

Am mers intr-un laborator de testare a telefoanelor mobile. Singurul din tara, aflat la Craiova. Va propunem un experiment. Capul si trunchiul unui manechin sunt umplute cu un lichid care are proprietati electrice similare cu ale creierului uman. Apoi, un telefon mobil este lipit de urechea manechinului. Un brat robotic introduce o sonda cu senzori in interiorul capului, pentru a masura intensitatea campului electromagnetic.

Datele transmise de sonda sunt analizate in timp real. Apoi sunt afisate zonele unde este inregistrata cea mai mare intensitate a undelor electromagnetice.

Limita maxima admisa este de 2 wati pe kilogramul de tesut uman. Telefonul incercat a trecut testul. In mainele profesorilor de la Craiova au fost insa mii de aparate.

"Ceea ce trebuie sa va spun dumneavoastra este ca fiecare firma are telefoane mai bune si telefoane mai proaste din punctul acesta de vedere", a explicat Prof. Dr. Andrei Marinescu de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica.

Expertii spun ca, desi toate telefoanele noi se incadreaza in limita de 2 wati, cu trecerea timpului si din cauza uzurii indelungate nivelul radiatilor emis de mobile poate depasi acest prag.

Organizatia Mondiala a Sanatatii tocmai a ajuns la concluzia ca telefoanele mobile trebuie introduse in categoria 2B a factorilor de risc si a substantelor "posibil cancerigene pentru oameni". In aceeasi grupa intra gazele de esapament, plumbul sau cloroformul.

Concret, expertii OMS sustin ca este posibil ca radiatiile de la telefoanele mobile sa creasca riscul de aparitie a tumorilor pe creier. Teoria este confirmata si de neurochirurgii nostri.

"Undele electromagnetice sunt nocive pentru creier si ar putea favoriza in anumite conditii apraitia unor tumori cerebrale de tip gliom. Sunt tumori foarte grave. Este mai bine sa dai telefon decat sa primestei telefon. Trebuie interzise telefonia mobila la copii", Prof. Dr. Vlad Ciurea, seful sectiei de neurochirurgie al Spitalului Bagdasar Arseni.

Anuntul expertilor straini se bazeaza si pe un studiu ce a analizat efectele avute de folosirea telefonului mobil pana in 2004 si a aratat o crestere cu 40% a riscului de aparitie a tumorilor la cei mai mari utilizatori. Adica cei care foloseau aparatul, in medie, 30 de minute pe zi timp de 10 ani.

Ca reactie la informatiile aparute marti, Asociatia Operatorilor Mobili din Romania sustine ca "aceasta clasificare, 2B, inseamna ca riscul este posibil, dar nu probabil, studiile nearatand o legatura cauzala directa intre folosirea telefonului mobil si aparitia cancerului cerebral".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO