Producatorii de medicamente "pariaza" pe cancer. In 10 ani, SUA va cheltui dublu pe tratamente
Cancerul nu e o boala. Cancerul are sub umbrela sa mai multe boli, si cu toate astea, oncologii pastreaza aceeasi schema de tratament: operatie pentru a indeparta tumoarea, iar apoi "un dus" de radiatii care omoara atat celule bune cat si pe cele rele.
The Economist: Companiile farmaceutice "pariaza" pe cancer. Nu este un pariu la bursa, sau un banal joc de carti. Este o boala care macina anual milioane de oameni. Este boala secolului si oricat de macabru ar suna, cineva se bucura de pe urma ei.
Veniturile pe care industria farmaceutica le-a castigat si spera sa le mai castige de pe urma cancerului sunt uriase. Este vorba de miliarde de dolari, iar anul acesta, mai mult ca oricand, spera sa castige si mai mult.
In 2010 americanii au cheltuit pe tratamentul impotriva cancerului 125 de miliarde de dolari, iar in doar 10 ani aceasta suma se de dubla. Asadar, mirosul mortii, atunci cand este amestecat cu cel al banilor, parca nu mai pare atat de ingrozitor.
In SUA sistemul medical de sanatate lasa "descoperiti" - in incapacitate de plata a tratamentului - sute de mii de oameni bolnavi de cancer. Pastilele sunt atat de scumpe, incat cei care au aceasta maladie prefera sa isi astepte sfarsitul, fara a mai lua vreun tratament. Industria farmaceutica este puternic sustinuta si de Guvernul american, care a aprobat alocarea unor fonduri de 1 miliard de dolari, doar pentru testarea in vederea stabilirii eficacitatii medicamentelor impotriva cancerului.