Cat dai atat primesti - principiul de la baza noii legi unice a pensiilor

Ultima actualizare: 02-05-2012 02:31

Executivul vrea ca in cazul bugetarilor acestea sa se calculeze dupa o singura formula, in functie de vechimea la locul de munca si de contributia angajatului catre bugetul asigurarilor sociale.


Cu alte cuvinte, sa nu mai existe ca acum exceptii pentru politisti, militari sau magistrati. 

Noua lege unica a pensiilor va lua in calcul contributia salariatului de la stat pe toata durata vechimii lui in munca. Adica altfel decat se intampla acum, cand cele mai mari pensii le au, culmea, cei care vireaza cel mai putin la bugetul asigurarilor sociale.

De asemenea, autoritatile vor sa adauge pe langa pensia de stat, cea privata obligatorie si cea facultativa, asa zisa pensie "ocupationala".

Ceea ce inseamna ca la batranete, fiecare bugetar, indiferent de domeniul din care vine, ar putea lua patru pensii in loc de una. Evident, depinde doar de el cu cat contribuie in perioada in care este la serviciu.

In total, grupul de lucru care pune la punct legea unica a pensiilor a stabilit vineri opt principii pe baza carora se va construi noul proiect. Cu alte cuvinte, pensiile sa nu mai fi calculate dupa ultimul an de munca. Mai mult, contribuitia va fi aceeasi pentru toti bugetarii, indiferent de domeniu, iar statul va fi obligat sa participe si el la fondul de pensii, fara nicio exceptie.

Toate aceste propuneri vor intra in sedinta de Guvern de saptamana viitoare. Executivul se supune prin acest proiect conditiilor impuse de FMI.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO