Cât câștigă un român într-un depozit din Germania. Sunt mai multe oferte de muncă în străinătate, dar prea puțini doritori
Crește numărul ofertelor de locuri de muncă în străinătate, dar nu și interesul românilor. Cele mai multe sunt în transporturi, construcții sau inginerie, în multe state din vestul Europei, și Emiratele Arabe.
Salariile nu mai sunt însă la fel de atractive ca acum câțiva ani, iar costul vieţii este tot mai ridicat.
O singură platformă de recrutări a avut luna trecută aproximativ 2.700 de locuri de muncă disponibile în străinătate, cu 12% mai mult decât anul trecut. Ofertele sunt variate, însă de multe ori salariile nu au ținut pasul cu scumpirile din vest.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
De exemplu, un român angajat într-un depozit în Germania nu va lua mai mult de 1.800 de euro. Un asistent medical în Italia va câștiga cel mult 2.000 de euro, în timp ce medicii, peste 4.000 în Franța sau Belgia. În Spania, situația e asemănătoare.
Irina Alionte, Asociația Românilor Întreprinzători din Andaluzia: „În primul rând, chiriile au crescut, însă salariile nu au menținut pasul. Dacă vorbim de o comparație de acum și 10 ani în urmă chiriile și prețurile chiar s-au dublat, însă salariile poate au crescut doar cu 30%. Mulți, inclusiv din Spania, sunt în căutare de joburi mai bine plătite și se îndreaptă către țări din regiunea nordică, Germania, Olanda, inclusiv cei din IT sunt mai bine plătiți în acele țări decât în Spania”.
Alina Barac locuiește în Malaga. În fiecare lună dă în jur de 500 de euro doar pentru cumpărături. Locuri de muncă sunt, mai ales în horeca, dar lipsesc oamenii.
Alina Barac, româncă stabilită în Spania: „Eu în cei 13 ani de când sunt în Spania am muncit tot timpul. Este mai scump, evident, față de anii trecuți, față de acum 5-10 ani și ideea e că prețurile tot cresc, uşor uşor, nu se dublează de pe o zi pe alta, evident, dar măcar să se oprească. Mătușa și unchiul meu au o mică afacere de familie, o pizzerie, aveau nevoie de încă o persoană, un ospătar, am întrebat peste tot, am pus anunţuri, nu am reuşit să găsim pe nimeni”.
Mulţi dau înapoi când pun în balanță salariile și condițiile de trai.
Andrei Perianu, fondator platformă financiară: „Românii care vor să se angajeze au început să aibă alternativă și în țară. De ce? Pentru că dacă ne uităm în alte țări din UE, ele concurează între ele, România noi tot timpul spuneam că e la coada Europei, dar am început să avem salarii din ce în ce mai mari în România și oamenii au început să câştige din ce în ce mai mult, iar oamenii pun în balanță. Te gândești de două ori, mă duc într-o altă țară de genul acesta sau rămân acasă și pot să beneficiez de salariile care sunt în creștere.”
Germania, Olanda, Elveția, Franța sau Emiratele Arabe Unite sunt doar câteva dintre țările care pun la dispoziție locuri de muncă pentru români.