Mai exista drept de proprietate in Romania?

Dată publicare: 08-10-2008 00:00
Dată actualizare: 07-04-2012 06:10


Proprietarii isi pot lua adio de la imobilele deja vandute de statul roman. Cel putin asta spune un proiect de lege adoptat in Camera deputatilor si respins initial de catre presedintele Romaniei.

Actul in cauza ii avantajeaza in primul rand pe chiriasii care au fost scosi in strada. Acestia vor putea sa ceara despagubiri serioase de la ministerul finantelor desi initial au dat sume infime pe locuinte.

Legea a fost votata cu o majoritate confortabila de catre deputati, chiar daca liberalii si PD-L-istii au votat contra, iar cei din UDMR s-a abtinut.

Prin proiect, proprietarii ale caror case au fost deja vandute cu legea 112 vor primi bani nu imobilul in sine. Legea este clar in avantajul chiriasilor, care primesc despagubiri pentru casele pe care le-au cumparat tot in baza legii 112 si pe care le-au pierdut in instanta, la valoarea de piata adica o suma mult mai mare decit cea data de ei initial.

Prin adoptarea proiectului in aceasta forma, alesii nu au tinut cont de parerea sefului statului care a trimis legea spre re-examinare. Mai mult, presedintele este obligat de aceasta data ca in zece zile sa promulge actul normativ.

Majoritatea juristilor si reprezentantilor asociatiilor civice, dar si seful guvernului au calificat legea drept neconstitutionala. Ei au afirmat ca acest act normativ care dezavantajeaza categoria proprietarilor in favoarea chiriasilor, reprezinta o a doua nationalizare.

Ei au atras atentia ca, prin adoptarea unei astfel de legi, Romania risca din nou sute de procese de condamnare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
VIDEO PROTVPLUS.RO