Case "fierbinti". Cum arata un bloc neizolat termic. Experiment cu ajutorul camerei de termoviziune
Am vrut sa scapam de ploi, dar iata ca am primit canicula. Si ne-am convins ca nu-i nici o fericire, mai ales pentru cei care stau la ultimele etaje ale blocurilor.
Daca nu au fost vrednici ori n-au avut norocul sa aiba locuintele izolate de autoritati, acum se simt ca niste raci aruncati in apa clocotita.
Va propunem un experiment cu ajutorul camerei de termoviziune. Un bloc neizolat apare in imagini colorat in albastru. Peretii sunt ca un burete care permite schimbul permanent de caldura cu exteriorul. Zidurile au 26 de grade, doar pentru ca proprietarul a pornit aparatul de aer conditionat. Din pacate, acesta se alege doar cu un consum mare.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Lipsa de racoare se suplineste in cada. Asadar, dusuri reci si aerul pornit 24 de ore din 24.
Mare grija la ce temperaturi va expuneti. Potrivit specialistilor, cei care stau ca-n frigider si apoi ies in arsita pot suferi un stres termic. De aici, risca de simple afectiuni respiratorii pana la dereglari cardiace.
Pe aceste temperaturi caniculare nu este de gluma cu iesitul in oras nici la ora 19:00, cand sunt in aer 30 de grade. Masinile incinse in timpul zilei nu s-au racorit inca si au peste 50 de grade.
Lucrurile se schimba daca intram la o terasa unde proprietarul si-a luat magnet pentru clienti. Adica un sistem cu perdea de apa care scade temperatura. Apa se evapora si consuma astfel caldura din imediata apropiere.
Si mai eficace este insa verdeata. Ne-o confirma camera de termoviziune. Nu doar izolatia termica, ci si copacii, arbustii, orice fel de vegetatie ajuta la pastrarea temperaturilor la un nivel suportabil, mai ales intr-un cuptor de beton cum este centrul orasului.
Ministerul Mediului are un proiect de acoperit blocurile cu verdeata, dar are nevoie si de implicarea asociatiilor de locatari.
Sursa: Pro TV
Etichete: caldura, experimente, camera cu termoviziune,
Dată publicare:
23-06-2011 18:58