Spectacol imobiliar in declaratia de avere a premierului Ponta. Seful PSD a ajuns sa stea in blocul unui lider UNPR

×
Codul embed a fost copiat

Declaratiile de avere ale premierului arata ca in ultimele luni, Victor Ponta nu a fost ocupat doar cu conducerea Guvernului, ci si cu imobiliarele.

In ultima jumatate de an, prim-ministrul a donat o casa de vacanta, a vandut doua apartamente si a schimbat un al treilea cu socrul sau, primind in schimb unul mai mare. Nu e vorba de vreo barfa sau de informatii “pe surse”, ci de date extrase din cea mai recenta declaratie de avere a lui Victor Ponta, inregistrata la Camera Deputatilor pe 15 iunie 2015.

-► Vanzari, schimburi, cedari
-► Casa de vacanta cumparata de la seful de cabinet
-► Apartamentele gemene
-► Schimb de case
-► Ponta s-a mutat la Niro

Vanzari, schimburi, cedari
In document se arata ca in decembrie anul trecut premierul a donat o casa de vacanta cu valoarea de impozitare de peste 56.000 de lei. Apoi, pe 6 aprilie a facut un schimb de bunuri imobiliare prin care a dobandit un apartament de 175,83 metri patrati. In urmatoarea luna a cedat prin cesiune contractul de leasing pentru un autoturism, valoarea de transfer fiind de 5.000 de euro. In fine, pe 29 mai 2015, a vandut doua apartamente din Capitala, fiecare cu valoarea de 75.000 de euro. In plus, in declaratie mai apare si o promisiune de contract pentru achizitionarea unui imobil de 200.000 de euro.

Citește și
Ponta avere
Liberalii il acuza pe Victor Ponta ca ar fi declarat doar 4 din cele 7 case pe care le detine. Orban a sesizat in scris ANI
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

De asemenea, in act apar pentru prima data si doua case de vacanta in Cornu, Prahova, dintre care una doar pe numele sotiei premierului. Aceste proprietati figurau pana acum doar in declaratiile de interese ale Dacianei Sarbu. In 2011, intrebat daca este adevarat ca detine respectivele case de vacanta despre care atunci se aflase public pentru prima data, Ponta spuneaE o prostie asta. Este strict o prostie”.

In declaratia lui Victor Ponta postata pe site-ul Camerei numele persoanelor catre care s-au instrainat aceste proprietati sunt acoperite si nu se dau mai multe detalii nici despre bunurile respective – insa acestea pot fi presupuse, din alte surse.

Casa de vacanta cumparata de la seful de cabinet
Casa de vacanta apare pentru prima data in declaratiile de avere ale premierului, dar cum din lista proprietatilor acestuia lipseste o cladire de 63 mp din comuna Baia de Fier, judetul Gorj, care pana acum aparea constant, se poate presupune ca este vorba despre acest imobil. Jurnalistii locali au fotografiat de mai multe ori cladirea, o cabana din lemn, despre care ziarul “Impact in Gorj” scria acum cativa ani ca e folosita mai degraba de apropiatii lui Ponta, acesta vizitand rar localitatea.

Nu stie cui i-a fost donata, dar terenul, potrivit jurnalistilor de la “Gorj Domino”, a fost cumparat de la familia lui Claduiu Teodorescu, fostul sef de cabinet parlamentar al lui Ponta, devenit ulterior prefect de Gorj si secretar general adjunct in Ministerul Justitiei. Acelasi ziar sustinea si ca tatal lui Teodorescu ar fi contruit cabana, cu putin timp inainte ca aceasta sa fie cumparata de Ponta in 2006.

Apartamentele gemene
Nici despre cele doua apartamante din Capitala vandute de premier nu se precizeaza nimic, insa dat fiind ca sunt trecute cu aceeasi valoare, se poate presupune ca este vorba despre doua apartamente cu aceeasi suparafata. Or, in declaratia de avere a premierului din martie anul trecut apar doua apartamente care intrunesc aceasta conditie – ambele au 65 metri patrati. Ele au fost dobandite in 2013 prin lichidarea patrimoniului cabinetului de avocatura al lui Victor Ponta.

Mai multe publicatii, printre care si "Revista 22", sustin ca ar fi vorba de cele doua apartamente mentionate in comunicatul DNA privind dispunerea efectuarii urmaririi penale a premierului. Potrivit DNA, “Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA „Sova si Asociatii” pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti”, mai precis la numarul 144 de pe strada Jiului.

Urmarind insa declaratiile de avere din trecut ale lui Ponta, se poate observa ca cele 2 „apartamente de lux” aveau suprafete diferite – respectiv 88,97 si 33,97 metri patrati – si ca in 2012, acestea i-au fost vandute lui Ionut Speteanu, pentru o suma totala de 210.000 de euro. Speculatiile au aparut, probabil, din cauza ca suprafetele insumate ale apartementelor vandute in 2012 si ale celor vandute in 2015 sunt foarte apropiate.

Schimb de case
Autoturismul al carui contract de leasing a fost cedat este, cel mai probabil, un Citroen din 2012, care figureaza in precedentele declaratii de avere ale premierului. Acestea mentioneaza contractul incheiat cu BCR Leasing in 2012 si scadent in 2017, cu o valoare de 30.370,15 euro.

Schimbul de apartamente a fost facut de Ponta cu socrul sau, Ilie Sarbu, seful senatorilor PSD. Informatia apare in declaratia de avere a acestuia din 15 iunie, in care se mentioneaza contractul de schimb incheiat cu Daciana Sarbu si Victor Ponta. Liderul grupului PSD din Senat a schimbat un apartament de 175,83 mp pe unul de 119,74 mp – plus doua locuri de parcare. Ambele imobile se afla in Bucuresti, in sectorul 2, dar nu se precizeaza alte detalii.

Ponta s-a mutat la Niro
Dintr-o declaratie de avere a lui Ilie Sarbu din 2010 aflam si unde se afla noul apartament al premierului. In 2009, potrivit acestui act, Sarbu a cumparat in rate direct de la dezvoltator un apartament de 175,83 mp (adica cel schimbat cu ginerele lui in mai anul acesta).

In aceeasi declaratie apare si numele unicului creditor de atunci al lui Sarbu, adica dezvoltatorul respectiv: Central Residential Park S.A., compania care a contruit ansamblul rezidential cu acelasi nume, in zona Stefan cel Mare din sectorul 2 al Capitalei.

Firma face parte din Niro Investement Group, grupul controlat de omul de afaceri Nicolae Dumitru si din care mai face parte, printre altele si complexul „Dragonul Rosu”. Dumitru e acuzat de DNA ca intre 2004-2010 a facut trafic de influenta pe langa membri ai Guvernului in dosarul Microsoft. De asemenea, Dumitru s-a incris cu trei ani in urma in UNPR.

Pe site-ul acestui partid, Nicolae Dumitru figureaza si acum ca membru in Biroul Politic Permanent al partidului si secretar general adjunct, conducand departamentul "relatia cu mediul de afaceri".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Marian Vanghelie, mesaj din spatele gratiilor pentru Ponta.
Marian Vanghelie, mesaj din spatele gratiilor pentru Ponta. "Victore, din cauza lui Oprea iti sacrifici partidul"

Aflat in arest preventiv, primarul suspendat al sectorului 5 i-a transmis prin intermediul Facebook un mesaj premierului Victor Ponta, fostul sau sef de partid.

Liberalii il acuza pe Victor Ponta ca ar fi declarat doar 4 din cele 7 case pe care le detine. Orban a sesizat in scris ANI
Liberalii il acuza pe Victor Ponta ca ar fi declarat doar 4 din cele 7 case pe care le detine. Orban a sesizat in scris ANI

Liberalii il acuza pe premierul Victor Ponta ca a trecut in declaratia sa de avere doar 4 dintre cele 7 case pe care le detine alaturi de sotia sa, Daciana Sarbu.

Declaratia de avere a premierului Victor Ponta: avere mai mica, autoturism in leasing de 30.000 euro
Declaratia de avere a premierului Victor Ponta: avere mai mica, autoturism in leasing de 30.000 euro

Victor Ponta a achizitionat in aceasta toamna, in leasing, un autoturism Citroen, fabricat in 2012, pentru care a incheiat cu BCR Leasing un contract valabil pe cinci ani, in valoare de 30.370 euro, releva ultima declaratie de avere semnata de premier.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.