Autoritatile acuza ONG-urile ca au facut o afacere din traficul de maidanezi. Ce experimente se fac pe caini in strainatate
In timp ce reprezentantii ONG-urilor acuzate de transporturi ilegale refuza sa ia o pozitie oficiala, autoritatile sustin ca exista o caracatita a traficantilor.
Si ca au dovezi care arata ca din adaposturi din Capitala si din tara pleaca sute de animale in Germania, Belgia si Danemarca.
Pe un loc viran din nord-estul Bucurestiului a aparut un imens tarc cu 600 de caini. Seful serviciului de supraveghere a animalelor din Bucuresti sustine ca a descoperit ca in spate e o imensa afacere. Reprezentantii ONG-ului care detine acest tarc nu au putut fi contactati.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"-Aici au plecat aseara doua dube cu caini spre Germania.
-Cat de des se intampla?
-O data la doua saptamani. Toate transporturile se efectueaza noaptea. Sunt doua puncte- acesta si Popesti Leordeni.", declara Razvan Bancescu, coodonator ASPA.
Va aratam ieri un adapost ilegal din comuna Glina; de data aceasta - chiar in Capitala, in cartierul Giulesti. Peste 400 de caini sunt adapostiti in custi mizere, pe terenul unui ONG. Sunt nehraniti si nevizitati de cateva zile si nu e nimeni care sa poata raspunda acuzatiilor - nu doar ca maltrateaza animalele, ci si ca fac trafic international.
Reprezentantul ASPA Razvan Bancescu sustine ca acesti caini sunt trimisi in strainatate pentru experimente.
"Pe telefon toti vor spune ca nu, dar in fata nimeni nu a venit, pentru ca ei stiu ce se intampla cu acesti caini. Ca nu ii duc chiar ei la acele teste clinice e alta treaba, dar ei stiu ca nu toti cainii au o viata roz", declara acesta.
Experimentele la care se refera reprezentantul ASPA sunt vivisectii - adica operatii chirurgicale pe animalele vii. Se fac in plus testari de medicamente si se verifica eficienta diverselor remedii. Desi nu vor sa dea declaratii oficiale, reprezentantii unor ONG-uri romanesti spun ca iubitorii de animale din tara noastra nu au trimis niciodata caini peste hotare pentru experimente. Mai ales ca astfel de exemplare ar trebuie crescute special in acest scop.
Intre timp, autoritatile raman la ideea existentei unor filiere care se alimenteaza din aceste adaposturi ilegale. Unul ar fi la Gara Basarab.
"Are nevoie de un stoc din care sa poata selecta ce pleaca si ce ramane. Apar pe harta cu incidente... harta pe care o mentinem si o reevaluam periodic", declara Razvan Bancescu, coordonator ASPA.
Directorul ASPA sustine ca in fiecare saptamana pleaca din Bucuresti spre tarile vestice 10-15 camionete pline cu caini, in medie cate 20 pe transport. Dar sunt si camioane modificate, in care se incarca peste 30 de maidanezi. Aceste informatii si multe altele au fost inaintate catre DIICOT.
Belgia, Germania si Danemarca pot cere sanctionarea tarii noastre pentru nerespectarea normelor de siguranta veterinara. Exportul de caini este permis doar in baza dovezilor de vaccinare si a pasapoartelor speciale eliberate de directiile sanitar veterinare.