Ancheta Stirile PROTV. Maidanezii din Romania ar fi folositi la experimente in strainatate. Pe cati bani se vinde un exemplar

×
Codul embed a fost copiat

Strainii folosesc maidanezii trimisi de ONG-urile din tara noastra si la vivisectii, adica interventii chirurgicale facute pe animale vii in scopuri stiintifice.

Asa sustine coordonatorul Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din Bucuresti, Razvan Bancescu. Pe de alta parte, autoritatile sanitar-veterinare din Belgia ne avertizeaza sa oprim traficul ilegal de caini, dupa ce au descoperit mai multe camionete in care se aflau animale nevaccinate si fara documente, trimise de ONG-urile din Romania.

O echipa a Stirilor PROTV a mers, joi, intr-un adapost care, sustin oficialii romani, vinde caini maidanezi cu cel putin 200 de euro exemplarul.

"Alerta privind cainii vagabonzi provenind din Romania!", titreaza cu litere mari presa din Belgia. E deja a treia oara cand directiile de siguranta veterinara belgiene descopera, la granita lor, camionete ticsite cu caini nevaccinati, prost hraniti si murdari trimisi de ONG-urile din Romania.

In comuna Glina de langa Bucuresti se afla unul dintre adaposturile ilegale, despre care coordonatorul ASPA Bucuresti sustine ca ar fi sursa dovedita a unor transporturi fara acte spre Belgia.

Citește și
caini, aspa
LISTA NEAGRA a celor care si-au abandonat cainii adoptati. In cearta dintre ASPA si ONG-uri, Capitala ramane a maidanezilor

Afaceri de milioane de euro din experimente facute pe animale

Doua ONG-uri au dezvoltat o afacere de 6 milioane de euro pe an, din solicitarile venite din aceasta tara. Nu doar pentru animale de companie, ci si pentru exemplare destinate vivisectiilor - adica experimentelor stiintifico-medicale facute pe animale vii.

Seful Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor din Bucuresti sustine ca maidanezii disecati, pentru studierea atenta a aparatelor si sistemelor organismului. Pe cat ar parea de macabru, exista o cerere si o piata neagra... iar unii asa-zisi iubitori de caini din Romania ar fi devenit furnizori recunoscuti, spune Razvan Bancescu.

"Se ocupa in principal cu acest trafic de caini. Primesc bani pentru fiecare caine transportat acolo. Intre 200 si 600 de euro. Unii ajung, intr-adevar, la persoane care au grija de ei si ii iubesc, altii in adaposturi temporare + studii clinice si vivisectie", spune Bancescu.

Adoptiile internationale pot fi facute doar in baza unei liste de documente obligatorii. Cel mai adesea, vorbim de aprobari ale directiei sanitar-veterinare care impun pasaport, carnet de sanatate si dovezi de vaccinare pentru rabie si jigodie. In cazul transporturilor semnalate de belgieni, actele respective lipseau.

Joi, in Glina, la unul dintre adaposturile de unde se presupune ca sunt trimisi caini pentru vivisectie, am gasit doar un voluntar, dar nici un reprezentant al ONG-ului care se ocupa de caini.

De fapt, in conditii similare - fara hrana si fara apa suficienta pentru un drum care dureaza 2 zile - erau tinuti si cainii din camionetele interceptate de autoritatile sanitar-veterinare belgiene. Toate exemplarele - cateva zeci - au fost puse imediat in carantina.

Reprezentantii unuia dintre ONG-uri sustin insa ca acuzatiile sunt nefondate; pentru cel de-al doilea, numerele de contact de pe site sunt inactive. Autoritatea Sanitar Veterinara Nationala a anuntat ca nu are informatii legate de importul ilegal de caini vagabonzi din Belgia.

Seful ASPA: "5000 de caini pe strazile Capitalei, la 31 martie"

Razvan Bancescu, coordonatorul ASPA a anuntat recent ca au fost capturati 9 caini din zona Obor, din Capitala, dupa ce o femeie a fost gasita decedata in parcul din apropiere, cu urme de muscaturi pe corp. In prezent, ASPA are pe teren 15 echipe si a capturat peste 10.000 de caini, din care 6000 au fost dati spre adoptie, 2000 au fost eutanasiati, iar restul sunt in adaposturi.

Bancescu este de parere ca Primaria nu poate fi trasa la raspundere pentru inconstienta oamenilor care au abandonat cainii, deoarece pentru asta a fost stabilita infractiunea abandonului. Adoptiile sunt verificate la fiecare sector al Capitalei. Persoanele care le-au adoptat au fost inregistrate si si-au asumat responsabilitatrea de a le hrani si a le pazi.

Organizatiile neguvernamentale si persoanele fizice care, prin declaratii false sau abandon, nu si-au respectat obligatiile adoptarii de caini fara stapan nu vor mai avea voie sa preia animale din aceasta categorie. Interdictia vizeaza sase organizatii neguvernamentale si 25 de persoane fizice, a precizat coordonatorul Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA). Masura a fost dispusa dupa ce municipalitatea a constatat, in cazul acestora, falsuri in declaratiile legate de cainii adoptati si chiar abandonarea acestora.

Tot el a precizat ca ASPA monitorizeaza, prin sondaj, adoptiile, atat la ONG-uri, cat si la persoane fizice, iar "falsii adoptatori" sunt reclamati la Parchet. "Falsii adoptatori dau chiar declaratii false in fata procurorului", a mai spus Razvan Bancescu.
Coordonatorul ASPA a dat ca exemplu, in acest context, cazul unei persoane fizice care a adoptat un caine gasit ulterior in curtea unei gradinite. Potrivit lui Bancescu, respectiva persoana fizica ar fi mintit in declaratia data pe proprie raspundere procurorilor, sustinand ca animalul era bolnav si il luase cu el la munca pentru a-i putea administra tratamentul, iar cazul a fost inchis.

Conform Legii 258/2013, pentru modificarea si completarea OUG 155-2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, abandonarea cainilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la doi la cinci ani.

Razvan Bancescu a mai declarat ca primariile sectoarelor 1 si 2 au refuzat solicitarea de face verificari privind respectarea obligatiilor de catre cei care au adoptat caini fara stapan, desi isi aloca bani pentru gestionarea problemei maidanezilor. Declaratiile lui vin pe fondul anchetei privind decesul unei femei fara adapost al carei cadavru a fost gasit intr-un parc din zona Obor unde se aflau mai multi caini adoptati.

Pe 31 martie se incheie proiectul de capturare al maidanezilor. Pe strazile Bucurestiului vor fi mai putin de 5000 de caini maidanezi.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Barbatul care a strans 25 de maidanezi in curte va fi amendat cu 500 lei/zi.
Barbatul care a strans 25 de maidanezi in curte va fi amendat cu 500 lei/zi. "I-am adunat ca sa nu muste pe nimeni pe strada"

Scandal la Targu Mures intre un iubitor de animale si autoritatile locale. Barbatul a salvat de pe strazi 25 de caini, insa Politia Locala il amendeaza periodic, pe baza unei hotarari a consiliului local.

LISTA NEAGRA a celor care si-au abandonat cainii adoptati. In cearta dintre ASPA si ONG-uri, Capitala ramane a maidanezilor
LISTA NEAGRA a celor care si-au abandonat cainii adoptati. In cearta dintre ASPA si ONG-uri, Capitala ramane a maidanezilor

Pana cand se finalizeaza ancheta in cazul femeii gasita moarta intr-un parc din sectorul 2, cu peste 20 de muscaturi de caine pe trup, Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor a intocmit o lista neagra.

Ancheta privind moartea lui Ionut, baiatul ucis de maidanezi, finalizata. Niciun cuvant despre fundatia Caleidoscop
Ancheta privind moartea lui Ionut, baiatul ucis de maidanezi, finalizata. Niciun cuvant despre fundatia Caleidoscop

In cazul mortii lui Ionut, baiatul de 4 ani sfasiat de o haita de caini, toamna trecuta, langa Parcul Tei din Capitala, concluziile sunt cel putin revoltatoare.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.