Capcana ascunsa pe etichetele unor produse de post. Ce spun nutritionistii despre salamul din soia si frisca vegetala
Aproape de finalul celui mai lung post, care dureaza anul acesta 48 de zile, multi dintre cei care s-au abtinut de la dulce observa ca au luat in greutate.
De vina sunt, spun nutritionistii, produsele etichetate "de post" si care contin de fapt conservanti, zahar si grasimi in exces. Cumpatarea e cuvantul care trebuie sa descrie postul.
Mai generoasa ca niciodata, oferta de pe rafturile magazinelor vine teoretic in sprijinul celor care vor sa posteasca. Exista inlocuitori de post aproape pentru orice. Avem la dispozitie crenvursti si salam din soia si prajituri cu frisca vegetala.
In loc sa renuntam la carne in favoarea verdeturilor, tinem postul cu tofu, pateuri vegetale si cartofi prajiti. Din pacate putini sunt aceia care citesc cu atentie etichetele produselor.
“Produse cu concentrate, dezechilibrate metabolic cu foarte mult zahar, grasimi, ne intoarcem la produsele de soia care practic aduc anumite carente, lipsa vitaminelor, vedem incarcari glicemice foarte mari”, explica Gheorghe Blaj, nutritionist.
Nutritionistii ne sfatuiesc sa nu mancam prea multa paine sau paste, sa fierbem legumele ori sa le mancam crude, in nici un caz sa le prajim. Altfel, la sfarsitul postului, pot aparea dezechilibre hormonale, anemie sau oboseala cronica.
Preotii ne atrag si ei atentia ca in post trebuie sa ne stapanim poftele si, mai ales, sa nu ne ghiftuim.
"A posti inseamna a intra intr-o stare de rugaciune, dar si de asceza culinara. E clar ca postul nu inseamna gadilarea papilelor gustative”, spune preotul Constantin Necula, Mitropolia Ardealului.
Iar la iesirea din post nutritionistii ne sfatuiesc sa trecem treptat la preparatele cu carne, in portii mici, altfel riscam sa ajungem la spital.