Când se face recalcularea pensiei și de ce documente ai nevoie

Acte pensie anticipata
Shutterstock

Recalcularea pensiei se poate face doar în cazul anumitor categorii de pensionari. Vedeți mai jos care sunt pensionarii care beneficiază de recalcularea pensiei și ce documente au nevoie pentru a cere acest lucru.

Persoanele care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă și persoanele care au mai lucrat și după împlinirea vârstei de retragere și au ieșit la pensie pot cere recalcularea pensiei.

În ce constă recalcularea pensiei

Persoanele care au realizat orice stagiu de cotizare după ce s-au deschis drepturile de pensie pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea drepturilor de pensiei.

Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și a stagiilor de cotizare sau perioadelor asimilate stagiilor de cotizare din lege și valorificarea altor documente care pot modifica drepturile de pensie care nu s-au valorificat când a fost stabilită pensia.

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează prin adăugarea stagiilor de cotizare care nu au fost valorificate la stabilirea pensiei, prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare sau în situația în care se depun documente suplimentare care să influențeze cuantumul drepturilor de pensie.

Citește și
Pensie facultativa pilonul III
Când poate fi retrasă pensia facultativă și cum se calculează pilonul 3 de pensii
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Practic, pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, a perioadelor asimilate stadiilor de cotizare, dar și prin depunerea unor documente care pot modifica drepturile de pensie.

Formula de recalculare a pensiilor

Formula de recalculare a pensiilor a fost explicată de ministrul Muncii. Marius Budăi a spus că cinci milioane de pensii vor fi recalculate, dar nicio pensie nu va scădea.

Varianta finală pentru Legea Pensiilor a fost finalizată de Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii Publice.

„Am reuşit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii şi de la Casa Naţională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul şi vom aştepta şi feedback-ul de la liderii coaliţiei, după care, aşa cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeaşi greşeală şi nu îmi doresc să fac o reformă la secret, aşa cum a fost scris PNRR„, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Din 2023, pensiile vor fi calculate după o nouă formulă, iar pentru a elimina inechitățile din sistem, pensiile vor fi recalculate în baza ideii că valoarea punctului de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 1.785 de lei, de la 1.586.

Ministrul Muncii a declarat că noua formulă de calcul pentru pensii se va face pe baza Legii nr.127/2019.

„Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127. Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării“, a spus Marius Budăi la începutul lunii aprilie 2023.

Toți românii vor avea pensia recalculată anul acesta.

”Numărul de puncte de pensie X VPR (n.r. Valoarea punctului de referinţă). În acest moment, VPR este 72, având în vedere că se calculează, după cum urmează: punctul de pensie împărţit la 25 de stagiu de cotizare. În cazul în care punctul de pensie va creşte în 2024 la 1.875 de lei, VPR va ajunge la 75”.

Autoritățile vor rezolvarea inechităților, apoi vor ca nicio pensie să nu scadă în urma recalculării. Momentan, ministrul Muncii declara la începutul lunii aprilie că se lucrează la preluarea datelor în format electronic.

„Ne pregătim astfel încât atunci când vom avea formula finală, vom avea legea finală, să nu mai dureze mult recalcularea”, a spus Marius Budăi.

Urmează ca noua lege a pensiilor să fie discutată în coaliție și adoptată, apoi se poate începe recalcularea tuturor celor 5 milioane de pensii din România.

Acte necesare pentru recalcularea pensiei

Persoanele care vor recalcularea pensiei trebuie să depună o solicitare și câteva acte importante. Este important de știut că se poate face recalcularea pensiilor doar pentru cei care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă și pentru persoanele care au lucrat și după ce au împlinit vârsta de pensionare.

Recalcularea cere un stagiu de cotizare de minimum 12 luni și poate fi cerută de orice român.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.

Îți trebuie următoarele documente:

► cerere (Descarcă aici modelul cererea pentru recalcularea pensiei)
► Cuponul de pensie
► Carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată
► Cartea/buletinul de identitate în original și copie

Reține că formularele trebuie trimise prin e-mail. Tot în mail trebuie să lași numărul de telefon la care poți fi contactat ulterior.

Cine beneficiază de recalcularea pensiei 

În România, recalcularea pensiei poate beneficia orice persoană care a avut venituri mai mari decât cele declarate inițial la stabilirea pensiei sau care a contribuit la sistemul de pensii pentru o perioadă mai lungă decât cea luată în considerare inițial.

De asemenea, persoanele care au beneficiat de perioade de asigurare recunoscute în alte state pot solicita recalcularea pensiei pentru a li se lua în considerare și aceste perioade în stabilirea cuantumului pensiei.

Recalcularea pensiei poate fi solicitată în orice moment de către pensionari, iar procesul se face prin depunerea unei cereri la Casa de Pensii.

Este important de menționat că recalcularea pensiei poate duce doar la creșterea acesteia, conform autorităților.

Ministrul Muncii a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea după recalculare.

„Acest proces de evaluare este unul premergător recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate în plată, care se va face în baza noii legi a pensiilor privind sistemul public de pensii.

Colegii mei lucrează foarte intens, am depășit 75%, ne apropiem de un procent de aproape 80%, pot să spun că unele case de pensii au depășit chiar 80% din numărul total de dosare pe care le au de evaluat (…).

Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizăm acest proces de evaluare, care este foarte important”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, pe 24 aprilie.
Orice pensionar care consideră că ar putea avea pensie mai mare, poate face o cerere de recalculare.

De regulă, venitul lunar al pensionarilor s-ar putea mări dacă aceștia au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de pensionare și au amânat ieșitul la pensie.

Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează dacă: e nevoie de adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiei, dacă pensia trebuie recalculate prin valorificarea stagiilor de cotizare făcute după pensionare sau dacă solicitantul depun documente suplimentare care pot influența cuantumul drepturilor de pensie.

Întregul dosar cu cererea și documentele se va analiza și se va decide dacă pensionarul are dreptate. Dacă are, pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.

Pensionarii își vor primi drepturile retroactiv din prima lună după ce au depus cererea, chiar dacă procesul poate dura mai multe luni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Pensii private Pilonul 2. Cine contribuie și când pot fi accesați banii din pensia privată obligatorie
Pensii private Pilonul 2. Cine contribuie și când pot fi accesați banii din pensia privată obligatorie

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este reglementat prin Legea nr.411/2004. Acestea sunt obligatorii pentru persoanele care au până în 35 de ani care sunt asigurate și contribuie la sistemul public de pensii.  

Când poate fi retrasă pensia facultativă și cum se calculează pilonul 3 de pensii
Când poate fi retrasă pensia facultativă și cum se calculează pilonul 3 de pensii

Pensia facultativă de la Pilonul 3 vine în completarea pensiei private obligatorii de la Pilonul 2 și a pensiei de stat de la Pilonul I.  

Pensiile private. Câte tipuri sunt și cum putem să ne facem pensii private
Pensiile private. Câte tipuri sunt și cum putem să ne facem pensii private

Sistemul de pensii din România are patru piloni: Pilonul 1 - sistemul pensiilor de stat, Pilonul 2 - pensiile obligatorii administrate privat, Pilonul 3 - sistemul de pensii facultative administrative privat și Pilonul 4 - pensiile ocupaționale.

Ministrul Muncii, Marius Budăi: Nu cred că e potrivit să interzicem cumulul de salarii şi pensii
Ministrul Muncii, Marius Budăi: Nu cred că e potrivit să interzicem cumulul de salarii şi pensii

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a declarat joi, la Ploieşti, referindu-se la cumulul de salarii şi pensii, că discuţia nu trebuie generalizată, ci trebuie făcută "de la post la post"

 

Câți români au încasat anul trecut pensii private. Valoarea medie lunară a fost de aproape 1.500 lei/lună
Câți români au încasat anul trecut pensii private. Valoarea medie lunară a fost de aproape 1.500 lei/lună

Pe parcursul anului 2022 au fost efectuate plăţi ale activului personal net în valoare de circa 407 milioane lei către 23.000 de participanţi sau beneficiari, arată Raportul privind evoluţia pensiilor private în anul 2022, publicat de ASF.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.