Când este Sfântul Andrei şi ce trebuie să ştiţi
Sfântul Apostol Andrei a fost fratele lui Simon Petru și primul dintre ucenicii Domnului Iisus Hristos. Înainte de a ajunge Apostol, Sfântul Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul.
Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor și este prăznuit în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Este o sărbătoare importantă pentru români deoarece Sfântul Andrei este cel care a adus creștinismul pe meleagurile noastre.
Noaptea Sfântului Andrei, adică noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie, este considerată în tradiția populară o noapte magică în care Sfântul Andrei coboară și împarte hrană pentru lupi, pregătindu-i astfel pentru iarnă ce urmează.
Legenda Sfântului Andrei spune că acesta a fost călăuzit de lupi prin ținuturile Dobrogei până la o ascunzătoare potrivită. Totodată, lupul este simbolul civilizației dacice. Astfel s-a creat o legătură între Sfântul Andrei și sărbătorirea Anului Nou dacic, conform documentelor istorice, cele două suprapunându-se.
Din acest motiv, sărbătoarea Sfântului Andrei poartă cu sine o serie de simboluri precreștine și este numită „Noaptea Strigoilor” sau „Halloween-ul românesc”, ca urmare a îmbinării lumii reale cu lumea de dincolo, cea a morților.
Sărbătoarea de Sfântul Andrei este recunoscută grație tradițiilor și obiceiurilor care se practică atât ziua cât și noaptea. Astfel, în ziua de Sfântul Andrei nu este voie să se muncească pentru a nu se apropia lupii de ogradă, nu este voie să se dea cu mătura, să se pieptene, să se dea gunoiul afară din casă, să se zgârie, să se dea de pomană sau să se dea cu împrumut.
Este recomandat ca oalele și cănile din casă să se întoarcă cu fundul în sus. Însă, adevăratele momente magice se petrec în noaptea de Sfântul Andrei. Pentru a se proteja de duhurile rele și strigoii care se reîntorc pe pământ, oamenii trebuie să mănânce și să se ungă cu usturoi pe corp, să pună usturoi la geam și la ușă și să astupe hornul casei.