Campaniile prin care doua dintre cele mai mari muzee din Capitala colecteaza amintirile romanilor. Ce colectii pregatesc
In luna dedicata femeilor, Muzeul National de Arta al Romaniei a lansat o campanie aparte, de arhivare a memoriei. "Da-mi o amintire" este indemnul catre toti cei care au povesti sau documente despre personalitatile feminine din arta plastica.
Un proiect asemanator este derulat si de Muzeul Taranului Roman, care la 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial culege amintiri despre anii marelui razboi. In Franta, o astfel de campanie a reusit sa stranga mii de fotografii si documente nemaivazute.
Adina Nanu era doar un copil cand Olga Greceanu, pictorita care a initiat in 1914 prima asociatie a artistelor si primul salon feminin, se apropia de sfarsitul carierei si al vietii.
Adina Nanu, critic de arta: "Olga Greceanu era cea mai buna prietena a Teodorei Cernat - Pop, cu al carei fiu eu ma maritasem. Cand ea trecuse de 80 de ani, m-a chemat si mi-a spus: nu mai am rabdare. ajuta-ma sa-mi inchei macar povestirea vietii mele, cu toate lucrarile pe care le-am facut."
Asa se face ca Olga Greceanu i-a lasat Adinei Nanu o avere uriasa: manuscrisele sale si fotografii nepublicate pana atunci. Ulterior, tot una dintre cele mai mari artiste romane avea sa ii marcheze existenta - sculptorita Milita Petrascu, cea care ii era si vecina, in casa de alaturi.
Adina Nanu, critic de arta: "Imi placea foarte mult felul in care vorbea, un fel foarte degajat, foarte departe de ceea ce numeste limba de lemn, foarte colorat si foarte personal."
Astfel de amintiri, precum si fotografii, scrisori sau documente vor sa stranga cei care au organizat la Muzeul National de Arta o expozitie dedicata artistelor din perioada moderna a Romaniei.
Valentina Iancu, curatorul expozitiei: "De cand am deschis expozitia legal, au venit foarte multe persoane varstnice, care mi-au povestit experientele lor, felul in care le-au intalnit pe artiste, cum erau aceste femei si toate aceste povesti mi-am dat seama ca sunt relevante pentru intelegerea contextului in care arta a fost produsa."
Toate amintirile stranse vor aparea intr-o culegere ce va putea fi consultata in cadrul expozitiei "Egal. Arta si feminism in Romania moderna", in primele doua saptamani din aprilie.
Tot amintiri culeg si cei de la Muzeul Taranului Roman, de data aceasta despre Primul Razboi Mondial, vazut prin ochii romanilor. Printre ele se numara si o carte postala scrisa de un soldat roman in toamna lui 1916. Povestea ei e cu atat mai frumoasa cu cat a fost gasita intamplator, de un cetatean, in anul 1971, pe o strada din Craiova.
"Draga tata
N-am scris de cateva zile, nu fiti ingrijati caci pe aici lucrurile merg bine. Acum cateva zile Ionel F. a fost luat prizonier. In Dobrogea am auzit ca lucrurile au inceput sa se mai indrepte. Va urez tuturor multa sanatate,
Fiu,
Vasil"
In Franta, o campanie asemanatoare, dedicata tot primului razboi, a strans mii de documente.