Căminele private, o opțiune pentru studenții care evită chiriile mari. O cameră dublă costă însă de la 198 de euro/lună
Mai sunt două săptămâni până când încep facultățile, așa că studenții care nu s-au organizat până acum își caută o locuință. Speriați de chiriile tot mai mari, unii își iau camere la căminele private, acolo unde au incluse în preț și utilitățile.
Sunt însă și tineri care vor să enonomisească bani, așa că s-au înscris pe listele căminelor de stat - unde intră în funcție de media de admitere.
Locul într-o cameră triplă într-un cămin privat pornește de la 167 de euro, în timp ce camerele duble sau single, în funcție de cămin, variază între 198 și 390 de euro pe lună. În această sumă sunt incluse toate utilitățile, indiferent de sezon.
Chiriile au crescut în medie cu 15%. În zona unui cămin, o garsonieră costă între 300 și 400 de euro, iar un apartament cu două camere, în medie 500 de euro. La care se adaugă și utilitățile.
Anamaria Duncă, director general cămin privat: „Anul acesta sesizam o creștere semnificativă a cererii, mai mulți studenți își doresc să vină să locuiască în comunitate. Avem de-a lungul anului numeroase cereri de cazare de la studenți care inițial se duc în chirie după care au surprize.”
O variantă poate fi și căminul de stat, însă doar pentru cei care au intrat cu medie mare la facultate și care așteaptă repartizarea de la finalul lunii.
În Timișoara, studenții au început să își aducă bagajele.
Paula Tarcea, studentă facultate: „Vom fi patru persoane, le cunosc pe fete din anul întâi și tot așa o să o ținem și în continuare, pentru că ne înțelegem foarte bine. Eu am făcut cel puțin din camera asta un acasă pentru mine și pentru fete și e totul perfect.”
Pentru acești tineri, chiria nu este o opțiune. Banii pe care ar trebui să-i dea ar fi chiar și de 5 ori mai mult.
Adrian Lupaș, student la master: „Nu suntem din oraș și faptul că lucrăm și reușim să stăm în cămin unde sunt condiții foarte decente la un preț accesibil, lucrul acesta ne permite să economisim și bani. Aș ieși mult mai scump cu chiria, adică prețurile sunt destul de mari fiind oraș universitar.”
Marilen Gabriel Pârtea, rector Universitatea de Vest din Timișoara: „Tarifele au crescut undeva la 30 la sută lată de anul precedent. În monetul acesta discutăm de tarife de 290 de lei, pe lună în căminele cu 5 în cameră, 350 pentru cele cu 3 în cameră, 395 cu 2 în cameră.”
La Universitatea din Vest din Timişoara sunt de două ori mai multe cereri de cazare față de locurile disponibile.