Caminele de stat vs. caminele private: de la camere cu gandaci, la conditii de hotel. Cat costa cazarea pe o luna
Aproximativ 500.000 de studenti intorc de luni in universitati, iar cei mai multi dintre ei au nevoie de un loc in camin.
Cum cele de stat nu acopera integral cererea, privatii incearca sa profite de situatie. Vor in jur de 150 de euro pe luna, iar tinerii beneficiaza de conditii ca la hotel.
Dragos este din Bacau si este student la jurnalism. Dupa ce a stat o saptamana intr-un camin de stat s-a mutat intr-unul particular.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dragos Bichiu, student: "In primul rand acolo baia era pe hol, la comun, apoi aveam insecte in camere, rozatoare... Aici ma simt ca in afara...''
In acelasi campus locuieste si Patricia. Tanara imparte camera cu inca doua colege, iar cu banii pe care ii dau aici n-ar fi putut inchiria un apartament onorabil.
Patricia Buzea, studenta: "In primul rand e curatenie, e in fiecare camera grup sanitar, exista cuptor cu microunde.”
Studentii au acces la sali de lectura, au spalatorie si un teren de sport multifunctional.
In fiecare camin, la fiecare etaj exista bucatarie. Aici sunt cuptoare si plite electrice unde studentii pot gati linistiti.
In total, in campus sunt 1400 de locuri care au fost ocupate in proportie de 90 la suta. Camerele au 2 sau 3 locuri, iar preturile variaza intre 110 si 150 de euro pe luna.
Gabriel, manager campus: “Vrem sa le oferim conditii ca in afara.''
Si totusi in lipsa banilor sau pur si simplu din spirit de aventura cei mai multi studenti opteaza pentru locurile din caminele de stat. Acolo stau si cate 5 in camera, impart baia si bucataria cu un palier intreg. Roxana este in anul 3 si acesta este al doilea an in care ocupa un loc in caminul de stat.
Roxana Balosin, studenta anul 3: ''Aici e destul de bine si condiitiile sunt ok. Platesc 100 de lei."
Acesta este un caz fericit. Multi altii nu vor prinde un loc gratuit si ca sa nu raman in drum vor trebui sa se inteleaga cu administratorul sau sa subinchirieze de la studenti mai mari.
Taxele negre variaza intre 200 si 500 de euro, in functie de oras. Cei care sunt prinsi vor avea probleme.
Andrei Vasile, secretar general ANOSR: “Pot pierde locul pentru toata facultatea sau, mai rau, pot fi exmatriculati.''
O jumatate de milion de studenti sunt asteptati la facultate incepind de luni.