CAMERA ASCUNSA: Medicii alearga dupa spagile de la stat si banii de la privat, iar pacientii sufera

Dată publicare: 14-03-2012 17:41
Dată actualizare: 27-10-2012 02:24


Graba si superficialitatea cu care sunt tratati pacientii, boli ale sistemului sanitar de stat, ameninta si clinicile private, unde acorda consultatii aceeasi medici.

Cei care nu sunt dispusi sa renunte la slujba sigura de la stat si la spagile primite alearga intre cabinete, sperand ca vor impusca doi iepuri deodata. De suferit, sufera insa bolnavii, care nici nu apuca sa-si spuna suferintele, ca se si trezesc pe hol, cu nota de plata in brate.

Ca sa evite aceste situatii stanjenitoare, unele unitati particulare au inceput sa le ceara specialistilor sa lucreze intr-un singur loc.

La policlinica Spitalului Judetean din Brasov, cabinetul pentru tratarea diabetului, patru pacienti asteapta medicul care ar fi trebuit sa inceapa consultatiile la ora 12:00, asa cum scrie pe usa. Dupa 30 de minute in care nu se intampla nimic, primim un raspuns de la asistente.

Reporter: La ce ora vine doamna doctor?

Asistenta: Pe la doua...

Reporter: Are cumva un cabinet privat?

Asistenta: Are!

Reporter: Unde?

Asistenta: Doriti o adresa?

Dupa care intinde o carte de vizita. Asadar, in loc sa fie la policlinica, de unde primeste un salariu, doctorita isi consulta pacientii la cabinetul privat, unde incaseaza, fireste, alti bani.

Reporter: Dumneavostra acum trebuia sa fiti in spital...

Medic: Eu am program de la ora 2, am programati pacienti pana pe la 7-8..., pentru ca vad multi peste

Reporter: La ora 12.00 trebuia sa fiti in spital, pentru ca asa scrie pe usa, programul de la ora 12, la ora 19

Medic: Da, dar programul nu este pentru pacienti intotdeauana, pacientii sunt programati.

Medicul se apara si spune ca era doar in trecere pe la cabinetul privat. Cat despre unitatea de stat, acolo sustine ca ramane si peste program.

"Totusi este o profesie liberala. Nu suntem ca la uzina. Nu taiem fiare intre ora si ora. Ne adaptam la pacienti, la program si incercam sa nu fie nimeni nemultumit," spune Ioana Ferariu, medic primar nutritie.

In timp ce medicii alearga intre clinicile private si cele de stat, pacientii sunt cei care au de suferit, pentru ca sunt cazuri in care nu li se acorda suficient timp si atentie la consultatii. Tocmai de aceea unele unitati private le-au impus medicilor sa renunte cu totul la serviciul de la stat. 

Florin Ortan, directorul unei clinici, sustine ca "Nu poti sa-i oferi niciodata cat castiga la stat. Niciodata, niciodata, niciodata, niciodata nu o sa ai aceiasi bani. Vin ca sa nu mai trebuiasca sa-si ascunda masina in spatele spitalului, vin ca sa aiba totul pe raft, vin ca sa mearga pana la capat pentru pacientul lui."

Daca la privat un medic internist performant poate incasa doua, chiar 3.000 de euro pe luna, la stat castigurile se dubleaza.

Si asta pentru ca la salariul de bugetar de cel mult 700 de euro se adauga atentiile pacientilor care ajung si la 3.500 de euro pe luna.

In aceste conditii, sa nu ne miram ca nu sunt multi specialistii care aleg exclusiv unitatile particulare. Totusi, doi medici au facut acest pas, de la Spitalul din Targu Mures la unul privat din Brasov.

Acum un an chiar ministerul Sanatatii a venit cu un proiect prin care voia sa le interzica medicilor sa lucreze simultan si la stat si la privat. Dar ideea nu a trecut de stadiul de propunere.


VIDEO PROTVPLUS.RO