CAMERA ASCUNSA. Ce se intampla cand un personaj periculos si fictiv cere un permis de port-arma
Suna infricosator, dar macelul petrecut in urma cu 4 zile la salonul de coafura de la Perla s-ar putea repeta oricand. Si asta pentru ca in Romania orice psihopat poate primi un aviz psihologic pentru permis de port arma.
Daca in situatia reala ucigasul a profitat de faptul ca este lucrator al MAI, in cea provocata de reporterii ProTV lucrurile stau si mai rau.
Reporterii au inventat un personaj certat cu legea, dependent de alcool si de droguri, dispus in orice moment sa-si ia viata si au vrut sa vada daca trece testele. Iar ceea ce parea incredibil s-a adeverit. In doua cabinete de psihologie din trei a primit aviziul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primul test sustinut are loc intr-un cabinet din Sectorul 3 al Capitalei, ales la intamplare de pe internet. Dupa un instructaj scurt, se completeaza chestionarele.
Autocaracterizarea personajului nostru: impulsiv, egoist, anxios. In aceeasi fisa se mai noteaza: de cele mai multe ori cel intervievat are depresii, dar si probleme cu alcoolul. La intrebarile din chestionar raspunsurile pe care le da ar fi trebuit sa ridice cateva semne de intrebare.
Urmeaza partea care demonstreaza capacitatea de concentrare si limitele rabdarii, la care evident personajul nostru cedeaza intentionat.
Psihologul sesizeaza problemele, dar nu reactioneaza. La fel se intampla si cand vine vorba despre episoadele de betie.
Dupa 40 de minute de testare si raspunsuri gresite intentionat pleaca cu avizul psihologic in mana. Un da ferm din partea unui specialist care ii da dreptul personajului nostru sa detina permis de arma pentru vanatoare.
Colegiul Psihologilor confirma ca in acest caz nu trebuie eliberat avizul.
Anuntat ca a fost filmat cu o camera ascunsa, psihologul sustine ca stia ca sta de vorba cu un reporter.
Alt cabinet, acelasi personaj. El declara aceleasi probleme cu alcoolul, stari de anxietate, impulsivitate, dar si ganduri de suicidare avute in trecut.
La final primeste verdictul: pe o scara de la 1 la 10, nivelul de anxietate ajunge la 8. Si cu toate astea, si de aici pleaca cu avizul parafat si semnat. Ce-i drept de aceasta data pentru o arma neletala. In niciun moment nu a fost insa intrebat ce intamplari l-au facut sa isi doreasca moartea. Si in acest caz reactia Colegiului Psihologilor e relevanta.
"As prefera sa nu fie adevarat ce imi spuneti", spune Edmond Cracsner, presedinte Comisia de Psihologie pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala.
Iata si reactia psihologului dupa ce a fost anuntat ca a fost filmat cu o camera ascunsa.
"E o diferenta intre a te gandi si a actiona. Mie nu mi s-a parut ca sunteti o amenintare pentru ceilalti", spune psihologul.
Reporterii au mers si la un al treilea cabinet psihologic de unde personajul nostru nu a primit aviz.
In primele doua situatii Colegiul Psihologilor din Romania a anunat ca a declansat o ancheta. Cei implicati risca inclusiv sa isi piarda dreptul de libera practica.