CAMERA ASCUNSA. De ce facem toxiinfectie: "Calcam carnea in picioare si pe urma o lua clientul"
Trei din patru toxiinfectii alimentare pot fi puse pe seama celui care-ti feliaza mezelurile sau iti pune branza in punga, cu mainile goale.
Asta sustin reprezentantii producatorilor, care cer autoritatilor pentru protectia consumatorului sa interzica total metoda sau macar sa controleze strict marfurile din vitrine.
Ei cred ca o solutie ar fi portionarea si ambalarea in vid a alimentelor, fie din fabrica, fie in magazine.
Intr-un magazin de carne din Capitala, vanzatoarea umbla cu mainile goale prin marfa. Si nici pe clienti nu-i trateaza cu manusi.
Un alt negustor e si mai direct: recunoaste ca de sanatatea clientului nu i-a pasat niciodata: "Pe unde am lucrat, calcam carnea si in picioare si pe urma o lua clientul".
In alta parte, munti de cas proaspat se strica pe frigider.
In urma unor teste comandate de producatori s-au gasit ciuperci si mucegaiuri in carne si mezeluri, dar si bacterii coliforme, germeni si aciditate mult peste norme in branzeturile culese din supermarketuri sau magazine mici.
Inspectorii de la Protectia Consumatorului confirma si ei ca dau cele mai multe amenzi pentru nereguli la kilogram.
Ca sa fie mai ieftine, multe alimente vandute ca vracuri sunt trimise de fabrica in ambalaje gigantice - spre exemplu un baton de parizer de 13 kilograme. Daca ramane sigilat, producatorul ii da un termen de valabilitate de pana la 30 de zile. Feliat, acesta scade dramatic la 3-4 zile. Putine magazine reusesc sa vanda o cantitate atat de mare intr-un interval atat de scurt.
Solutia producatorilor ar fi vanzarea in vid si a produselor feliate.
Daca proiectul va trece, doar anumite magazine vor avea voie sa vanda mezeluri feliate pe loc.