CAMERA ASCUNSA. Alimentele gratuite primite drept ajutor de la UE sunt motiv de a face bani pentru unii romani
Distribuirea ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeana este pentru multi sarmani un prilej de bucurie, dar altii vad doar o ocazie sa mai castige un ban.
Intr-un sat din Mures, zaharul, faina si conservele abia ridicate de la primarie se vand la colt de strada, la jumatate de pret fata de magazin. O dovedeste materialul urmator, realizat cu camera ascunsa.
Tanar: Buna ziua. Nu vreti pateu?
Reporter: Ce fel de pateu?
Tanar: Din carne de vita, din carne de porc...
Reporter: De unde e?
Tanar: L-am primit de la primarie… 1 leu bucata.
Reporter: De ce le vinzi?
Tanar: Am niste copii bolnavi si trebuie sa merg cu ei la doctori si trebuie bani!
Nici nu ne-am dat bine jos din masina, ca acest tanar ne-a adordat. Abia se intorcea de la primarie cu ajutoarele europene inghesuite intr-un carucior de copil. Insa a vrut sa scape de ele inainte sa ajunga acasa.
Reporter: N-ai voie sa le vinzi!
Tanar: Stiu, dar trebuie sa facem si-un banut. Decat sa mergem la furat, mai bine facem un banut sa mancam.
Ca el sunt multi... O tanara isi etaleaza marfa pe ulita si, exact ca la piata, se tocmeste pentru tot ce vinde. Alti negustori sunt mai greu de induplecat. Nu numai ca nu lasa din pret, dar pretind ca au si muncit pentru ce le-a oferit Uniunea Europeana.
In timp ce pe ulitele satului negotul e in toi, la Primarie continua sa se imparta ajutoarele sociale.
Viceprimarul supravegheaza atent operatiunea, insa pare totusi ca-i scapa un detaliu... Sustine cu tarie ca e strain de ce intampla cu alimentele dupa ce le primesc sarmanii.
Bartha Domokos, viceprimarul comunei Band: "Nu am avut reclamatii. Daca ii depistez eu personal, anunt organele de politie."
In afara de cei care vor sa faca bani sunt, desigur, si multi care se bucura de hrana.
"Le consumam pentru noi, pentru copii. Am vazut ca sunt unii care vand. Pai, treaba lor, dar dupa aia ce mananca?", se intreaba un localnic.
Ajutoarele alimentare ajung la pensionari cu venit mai mic de 400 de lei lunar, la persoane cu handicap, cei cu venit minim garantat si someri care primesc indemnizatie. In total, 3 milioane de romani au dreptul sa primeasca fiecare 15 kilograme de faina, 7 de malai, unul de orez si cateva pachete de biscuiti.