Ca la noi! Bradul de Craciun romanesc, mai scump decat cel din Danemarca
Mos Nicolae a adus si primii brazi in piete. Insa unii vanzatori vor sa se imbogateasca in aceasta iarna. Cer acelasi pret, daca nu chiar mai mult, pentru brazii romanesti, desi sunt mai golasi, decat pentru cei din strainatate.
Pentru ca mai au timp, negustorii incearca marea cu degetul.
Acum, la inceput de sezon, vor sa ia pe brazii romanesti la fel ca si pe cei adusi din strainatate, chiar daca acestia din urma sunt in multe cazuri mai frumosi.
De altfel, de la Romsilva un brad pleaca spre distruibuitor cu cel mult 10 euro. Iar unul din strainatate, cu 20 de euro, la care se adauga costurile cu transportul si depozitarea.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
La Constanta, in schimb, brazii romanesti sunt putin mai saraci la coroana, dar mai bogati la pret. Variaza intre 150 si 300 de lei, in functie de inaltime. Adaosul comercial este intre 50 si 100%.
Si in Bucuresti, pomii de Craciun autohtoni sunt la fel de scumpi.
Desi noi avem paduri imense de brazi, cei din Danemarca ajung sa fie preferati si pentru pret, si pentru aspect. Pe ai nostri, vanzatorii ii dau dublu, de la pepiniera pana la piata.
Regia Nationala a Padurilor vinde brazii la preturi foarte mici. Tocmai pentru a nu imbogati intermediarii, multe directii silvice isi trimit angajatii direct in piete, sa vanda ei brazii. Asa se intampla la Sibiu, unde un brad intre un metru jumatate si doi metri se vinde cu 31 de lei. De cinci ori mai ieftin decat cer comerciantii din capitala sau Constanta.
Experienta anilor trecuti arata ca cei care vand brazi romanesti la preturi mai mari decat cei adusi din strainatate ies in pierdere. Raman cu ei nevanduti, iar bietii copaci ajung pe foc.