Bucurestiul, la pas intr-un tur de poveste. Ce au descoperit cateva sute de oameni in inima cartierului evreiesc
Case de secol XIX de o frumusete rara sau imobile moderniste, realizate de arhitectul Marcel Iancu, au fost descoperite azi de sute de bucuresteni care au pornit la pas intr-un tur de poveste.
Impreuna, au gasit farmecul zonei rezidentiale a cartierului evreiesc, una dintre putinele din capitala care pastreaza imbinarea dintre mahala si oras interbelic.
Astfel, au iesit la iveala istorisiri inedite despre evreii de succes ai Capitalei, iar oamenii au invatat sa priveasca altfel Bucurestiul istoric.
Este o zi superba de octombrie, iar pe urmele Bucurestiului de altadata pornesc la pas cateva sute de oameni. Totul se intampla in inima cartierului evreiesc, in zona Udriste, unde locuiau in secolul XIX negustorii instariti ai vremii.
Pe langa acele case care au supravietuit, ne bucuram si de povestile consemnate in cartile de istorie sau in jurnale, specifice mahalalei Lucaci.
Prima oprire este la intersectia dintre finalul secolului XIX si inceputul secolului XX. Aici vedem o casa simbol a Bucurestiului.
Zona se modernizeaza, insa, intre anii ‘20 si ‘40, astfel ca printre casele negustorilor gasim si imobilele interbelice.
In aceasta zona a locuit si avangardistul arhitect Marcel Iancu, evreu si el. Acesta este unul dintre fondatorii arhitecturii moderniste in Romania, un stil indraznet care a transformat la vremea respectiva Bucurestiul, din micul Paris in noul New York.
Blocurile moderniste sunt construite in trepte, ca sa nu sufoce trecatorii, iar curtile interioare pastreaza atmosfera de casa.
Dupa doua ore de povesti, oamenii au plecat spre case cu o alta perspectiva asupra orasului.
Evenimentul, organizat de Arcen, in parteneriat cu Docuartfest, a fost ultimul de acest gen pe 2016. Tururile vor fi reluate, insa, la primavara.