Sate parasite de localnici, dar cautate de turisti. Felurile de mancare traditionale ce i-au cucerit pe straini
Satele sasesti din Transilvania, cu o arhitectura aparte, au povesti interesante de spus turistilor.
In Sibiu si Brasov, cativa oameni iubitori de frumos, au reparat cladirile vechi de sute de ani si le-au transformat in case de oaspeti primitoare. Strainii care vin in vizita sunt cuceriti de istoria locului, de peisaje si de mancarea saseasca.
Ne aflam in casa de oaspeti de la Cincsor, judetul Brasov, fosta scoala a satului, care zacea in ruina pana cand o sasoaica si sotul ei neamt au restaurat-o. Au amenajat camere pentru turisti si o frumoasa biblioteca unde sunt si carti foarte vechi. Proprietarii au cumparat si casa parohiala si au pastrat frescele din secolul al XVI-lea.
Irina Ciurgu-Suteu, manager pensiune: "Cel mai interesant atelier pe care il facem noi este cel de facut paine cu cartofi dupa metoda traditionala, in cuptorul de paine, pe lemne, de la pregatirea aluatului la framantat, la arsul cuptorului care e foarte greu, pana la batutul painii."
Sar, asa se numeste placinta dulce, specifica zonei Cincsor, dupa care turistii sunt innebuniti. "Se intinde o foaie, se pune maioneza cu unt si ou, si apoi se presara zahar cu scortisoara si se impacheteaza ca si foietajul”, explica un bucatar
Alexandru Hulpe, ghid: "Satenii inca pastreaza traditii, produc miere, branzeturi lapte, vrem sa le aducem clienti, turistii care viziteaza biserica ii duc chiar eu si cumpara de la sateni."
Biserica fortificata din sec al XIII-lea si manastirile din zona ii atrag pe turisti la Cincsor. Cei care vor sa faca drumetii pot vizita si satul Gherdeal, din Sibiu, la 20 de kilometri de Cincsor. La poalele muntilor inca acoperiti cu zapada, intr-o vale, se inalta cateva case si turnul bisericii.
Cand te plimbi prin sat poti sa vezi ruine dar si maretie. Aici au mai ramas doar 7 oameni si toti sunt dornici sa vorbeasca cu tine. Povestesc despre vremurile in care ulitele erau pline de copii.
"Aici m-am nascut, aici am imbatranit, foarte bine era, partea de acolo era plina de vii, asa struguri mari”, spune o femeie. Tocmai linistea din sat ii aduce pe turisti in zona. Parfumul pomilor infloriti se raspandeste pe ulite.
"E foarte izolat satul de restul, e foarta multa liniste si verdeata, zona frumoasa, aerul nu e poluat”, afirma un localnic. Casele din Gherdeal, unele devenite ruine, costa cat un salariu mediu. Un sas care munceste in Germania a cumparat deja jumatate din sat si a ridicat si o pensiune.
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, turism, mancare, brasov, sate, sasi, monumente istorice,
Dată publicare:
23-04-2016 17:42