Sobolani cat un caine! Pot depista TBC
Poate un sobolan care miroase scuipat sa-ti salveze viata? Nu mereu, dar macar se pricepe mult mai bine decat oamenii, sa puna un diagnostic in cazurile de tuberculoza.
Un program pilot, implementat in Tanzania, se foloseste de rozatoare dresate care depisteaza TBC-ul in probele de sputa.
Pana la 1.000 de esantioane pe saptamana sunt colectate de la spitalele locale si puse in fata sobolanilor antrenati initial sa descopere mine terestre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Originari din zona subsahariana a Africii, acesti sobolani sunt de marimea unui caine pechinez.
S-a descoperit ca, desi probele de TBC au fost deja verificate de catre un om, la microscop, sobolanii miros mult mai bine germenii, asa ca, de cand se apeleaza la aceasta metoda, depistarea s-a imbunatatit cu 44%.
In plus, rozatoarele inteligente gasesc adesea germeni de TBC si in probe care au fost ratate de microscop.
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 2 miliarde de oameni din intreaga lume sunt infectati cu tuberculoza.
Sobolanii gigant descopera TBC chiar si la pacientii infectati cu HIV, lucru foarte greu de facut de catre oameni, chiar si cu cea mai buna aparatura existenta din medicina.
Un om cu un microscop poate procesa 40 de esantioane pe zi, in timp de un sobolan poate face acelasi lucru in doar sapte minute, spun cercetatorii.