Bucurestenii pastreaza bulinele rosii pe cladiri. Nu au bani de consolidari
Ne temem de cutremur, tremuram ori de cate ori auzim acest cuvant, dar nici nu facem nimic pentru siguranta noastra. Sunt in aceasta situatie mii de romani care stau in case cu bulina rosie.
Anual, Primaria Bucuresti trimite scrisori catre 120 de asociatii prin care isi anunta intentia ca vrea sa reconsolideze blocuri, dar abia doua-trei accepta santierul.
"O solutie ar fi sa ii evacuam cu forta pe cei care se pun singuri in pericol", spune primarul capitalei, care stie insa ca in secunda urmatoare, s-ar trezi cu zeci de procese.
Desi se tem de moarte si stiu ca stau in blocuri fragile, cei mai multi dintre bucuresteni bat in retragere cand autoritatile ii anunta ca ar vrea sa le reconsolideze locuintele.
Pe de o parte au si dreptate. Statul finanteaza lucrarea, dar ei o platesc in rate fixe lunare, pe parcursul a cel mult 25 de ani. Multi n-au bani sau se gandesc ca nu mai au zile. In plus, cat sunt datori au ipoteca pe casele personale.
In alte zone, oamenii cred ca daca nu a cazut blocul in 77, nu o sa cada nici pe viitor. Fals, sustin specialistii.
Au o problema si cei cu locuinte in blocuri cu risc date spre inchiriere. Acestia ar accepta sa plece numai daca le cumpara statul apartamentul.
In toate cazurile, oamenii pot fi evacuati fortat, prin dispozitie de primar. Insa nu este cea mai buna solutie.
Sorin Oprescu i-a cerut premierului sa cumpere locuinte noi in care sa ii mute pe cei care stau in blocurile cu bulina. Astfel se poate debloca si piata imobiliara